Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με τις σπάνιες γαίες, απαραίτητες για κρίσιμους και στρατηγικούς κλάδους, να τίθενται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο.
Με την Κίνα να ελέγχει το 70% της εξόρυξης και το 90% της παραγωγής των σπάνιων γαιών, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «FOX Business» ότι το νέο κέντρο επεξεργασίας σπάνιων γαιών της Νότιας Καρολίνας θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και θα σπάσει τον «ασφυκτικό κλοιό» της Κίνας στη βιομηχανία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τις σπάνιες γαίες ως «σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί», υπενθυμίζοντας πως το Πεκίνο απάντησε στις αυξήσεις των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλη απειλώντας με περιορισμούς ξανά τον Οκτώβρη.
Τα υλικά από τις σπάνιες γαίες αποτελούν κρίσιμα συστατικά για κάθε προϊόν, από τα smartphones και τα αυτοκίνητα, μέχρι τις ανεμογεννήτριες, τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πυραυλικά συστήματα.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δεσμευτεί να φέρει πίσω τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο στην Αμερική και αυτή είναι η αρχή», δήλωσε ο Μπέσεντ σχετικά με το νέο εργοστάσιο στην Νότια Καρολίνα μιλώντας για «αναζωογόνηση» της οικονομίας των ΗΠΑ, βασισμένη στη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων και πρόσθεσε: «Και το καλό με αυτό είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για αυτές τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και για μέρος της εθνικής και οικονομικής ασφάλειας».
Ομοσπονδιακές επενδύσεις έχουν επενδυθεί σε μια σειρά από εταιρείες κρίσιμων ορυκτών της Βόρειας Αμερικής, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αυστραλία και μια πληθώρα ασιατικών χωρών στο πρόσφατο τουρ του γύρω από την Ασία με αφορμή το Συνέδριο APEC.



