Η Φινλανδία εξετάζει το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σημαίες Φινλανδίας - ΝΑΤΟ
Σημαίες Φινλανδίας – ΝΑΤΟ

Την επιθυμία του να ενταχθεί η σκανδιναβική χώρα στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νινίστε. Σχετική συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί στο κοινοβούλιο της χώρας, αμέσως μετά το Πάσχα, με ορίζοντα την σύνοδο κορυφής των του ΝΑΤΟ, που μάλλον «θα δράσει γρήγορα σε περίπτωση αιτήματος ένταξης της Φινλανδίας», όπως ελπίζει κατά δήλωσή του ο πρόεδρος Νινίστε.

Πρόκειται για μία ενέργεια που αναμφίβολα ρίχνει λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται εδώ και πάνω από 40 μέρες στην Ουκρανία. Ως γνωστόν, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ κατά τα τελευταία 30 χρόνια προς τα σύνορα με τη Ρωσία, αποτελεί για την ρωσική αστική τάξη αιτία πολέμου και θανάσιμη, στρατηγικού χαρακτήρα απειλή, που όπως φαίνεται και από την εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα διστάσει να οδηγήσει τα πράγματα μέχρι και σε πόλεμο.

Είναι άλλωστε γνωστές και πολλάκις δημοσιευμένες οι ευθείες απειλές τόσο του Β. Πούτιν, όσο και άλλων Ρώσων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ότι θα είναι οδυνηρό λάθος για κάθε σκανδιναβική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς θα αναγκάσει τη Ρωσία να παρέμβει ακόμα και στρατιωτικά.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι χαρακτηριστικές για το ότι τις ίδιες ευθύνες για το ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία έχουν έχουν και οι δύο πλευρές καθώς με τις ενέργειές τους ρίχνουν λάδι στη φωτιά, με τους λαούς να πληρώνουν μονίμως το μάρμαρο.

Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...