Η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟ και η επιχείρηση «IRINI» στην υπηρεσία της Κοινής Πολιτικής Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ

Φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ

Μία από τις φρεγάτες που εδώ και καιρό απουσιάζει σε αποστολές ΝΑΤΟ – ΕΕ, είναι και η (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟ. Η ελληνική φρεγάτα είναι ενταγμένη στην ναυτική δύναμη της ΕΕ που υλοποιεί την επιχείρηση «IRINI» («ΕΙΡΗΝΗ») για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη (αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2292 (2016) και 2526 (2020)). Αποτελεί μάλιστα «το πλοίο σημαίας» καθώς είναι πλοίο έδρας του διοικητή της ναυτικής δύναμης Αρχιπλοίαρχου Θ. Μικρόπουλου ΠΝ.

Στις 10 Μαρτίου η Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟ πραγματοποίησε «συνενετική νηοψία» στο πλοίο «BF ESPERANZA» με σημαία Αντίγκουας και Μπαρμπούντας, που απέπλευσε από το Πορτ – Σάιντ (Αίγυπτος) με προορισμό την Βεγγάζη της Λιβύης.

Η επιβίβαση της ελληνικής ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών στο πλοίο, έγινε στα διεθνή ύδατα 80 ν.μ. βόρεια της Βεγγάζης. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος των βιβλίων και εγγράφων του πλοίου καθώς και του φορτίου του, χωρίς να εντοπιστεί τίποτα ύποπτο.

Κατά τη διάρκεια των 11 μηνών ενεργοποίησης της επιχείρησης έχουν διεξαχθεί 2.200 έλεγχοι πλοίων μέσω ασυρμάτου, 88 «φιλικές προσεγγίσεις», 8 νηοψίες και 1 αλλαγή πορείας.

Ο επιχειρησιακός έλεγχος της «ΕΙΡΗΝΗ», ασκείται από επιτελείο με επικεφαλής τον Ιταλό Αντιναύαρχο Φάμπιο Αγκοστίνι με αντικαταστάτη του τον Γάλλο Αντιναυαρχο Ζαν Μισέλ Μαρτινί και έδρα στη Ρώμη.

Οφείλουμε να σημειώσουμε, ότι στον κόσμο που ζούμε ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε φυσικά οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και χώρες που αναλαμβάνουν την επιβολή τους, εξασφαλίζουν την πραγματική ειρήνη και το δίκαιο για τους λαούς. Η αποστολή ελληνικών μονάδων κρούσεως σε επιχειρήσεις όπως η «ΕΙΡΗΝΗ», ή ασκήσεις στο πλαίσιο ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενώ αδυνατίζουν την άμυνα της χώρας, αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης διεθνώς, ώστε να μπει με μεγαλύτερες απαιτήσεις στη μοιρασιά της λείας.

https://www.operationirini.eu/category/news/

Ντουνιαδάκης Γιάννης
υποναύαρχος ΠΝ ε.α

Δείτε ακόμα...