Η Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην συνοριογραμμή του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα στη Ρουμανία ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) / Πηγή: nato.int

Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αναπτύσσοντας εντός των προσεχών εβδομάδων τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) και άρματα μάχης Leclerc στη Ρουμανία, καθώς και ενισχύσεις στην Εσθονία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ’Αμυνας.

Πρόκειται για κινήσεις στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεών τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη, για διπλασιασμό των Battlegroups του ΝΑΤΟ από τέσσερα σε οκτώ, στην ανατολική συνοριογραμμή της λυκοσυμμαχίας και η αύξηση της ισχύος τους από επίπεδο τάγματος σε ταξιαρχίας. Επίσης για αύξηση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας και διπλασιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα.

Η απόφαση αυτή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να «ενισχύσει την αμυντική μας θέση στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης» λήφθηκε «λόγω της κατάστασης στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και «της σφοδρότητας των μαχών στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής ’Αμυνας της Γερουσίας.

Η Γαλλία είναι χώρα που συμμετέχει στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, η οποία αριθμεί σήμερα 350 Γάλλους στρατιώτες, καθώς και Βέλγους και Ολλανδούς.

Το Παρίσι ετοιμάζεται να διπλασιάσει εντός του Νοεμβρίου το επιτόπιο προσωπικό του, διευκρινίζει στρατιωτική πηγή, με 12τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) και 12 άρματα μάχης Leclerc.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να ενισχύουμε την αμυντική μας θέση στη Λιθουανία» με την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών Rafale για να εγγυηθούμε την αεροπορική αστυνόμευση «και στην Εσθονία όπου ένας ενισχυμένος λόχος ελαφρού πεζικού θα αναπτυχθεί» το 2023 εξοπλισμένος με οχήματα Griffon, δηλαδή επιπλέον 100 άνδρες, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα, σχεδόν 300 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν στην Εσθονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...