Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορα της στις γειτονικές χώρες εκτός Ιταλίας

Γερμανική σημαία

Στην άρση των συνοριακών ελέγχων στο μεγαλύτερο μήκος των γερμανικών συνόρων από τις 15 Ιουνίου – εφόσον η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται ομαλά – στοχεύει η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Από το μέτρο εξαιρείται η Ιταλία στην οποία οι νεκροί προσεγγίζουν τους 31.000, ειδικά στο Βορρά.

Ήδη από το Σάββατο 16 Μαΐου θα χαλαρώσουν οι συνοριακοί έλεγχοι στα μεθοριακά περάσματα από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, καθώς θα εφαρμόζονται επιλεκτικά και όχι συστηματικά. «Θέλουμε την ελεύθερη μετακίνηση από τα μέσα Ιουνίου», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Ζεεχόφερ και επισήμανε ότι μεθαύριο αίρονται και οι έλεγχοι στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.

Σχετικά με τα σύνορα με την Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να ανοίξουν, ενώ επισήμανε και ότι σε μεγάλο τμήμα της γαλλικής πλευράς των γερμανογαλλικών συνόρων η περιοχή θεωρείται ακόμη «κόκκινη».

Ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ακόμη ότι καταργείται και η υποχρέωση παραμονής σε 14ήμερη καραντίνα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φθάνουν στην Γερμανία από άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν για όσους έρχονται από τρίτες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Δείτε ακόμα...