Η Γερμανία διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην αυξημένη ΝΑΤΟική παρουσία

Μονάδες του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία στη ΝΑΤΟϊκή Βάση Ρούκλα 130χλμ δυτικά του Βίλνιους
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία στη ΝΑΤΟϊκή Βάση Ρούκλα 130χλμ δυτικά του Βίλνιους / 25/08/2017

Με φόντο τις αποφάσεις που λαμβάνει αυτές τις μέρες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων για μακροχρόνια στρατιωτική και πολιτική στήριξη στην Ουκρανία αλλά και μεγάλη ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλίζεται καθημερινά η «μέγιστη δυνατή στήριξη» για την Ουκρανία, ισχυριζόμενος ωστόσο ότι αυτό μπορεί να γίνεται αποφεύγοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης, «η οποία θα μπορούσε να πλήξει όλο τον κόσμο».

Καθώς βέβαια στην πραγματικότητα όλες οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται και εξοπλίζονται γι’ αυτήν ακριβώς την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, αναφερόμενος στην ενίσχυση των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε μια φάση που εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, και η Γερμανία διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια». Χαρακτηριστικές είναι δε οι χτεσινές ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (βλ. περισσότερα στις σελ. 4 – 5).

«Τα επόμενα χρόνια θα ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 70 – 80 δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, αναφερόμενος στο στρατιωτικό πακέτο – μαμούθ που ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση, και πρόσθεσε ότι τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων «είναι σε καλό δρόμο». Η σύρραξη στην Ουκρανία οδηγεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στην αμυντική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών και η Γερμανία επηρεάζεται επίσης, είπε ο Σολτς.

Εξάλλου η Γερμανία σκοπεύει να συμμετάσχει με 15.000 στρατιώτες στις διευρυμένες δυνάμεις επέμβασης του ΝΑΤΟ, που θα ξεπεράσουν τους 300.000 στρατιώτες.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, ο Λιθουανός Πρόεδρος Γκ. Ναουσέντα επανέλαβε ότι το τρέχον δόγμα του ΝΑΤΟ για την Αμυνα της Βαλτικής δεν είναι πλέον «βιώσιμο» και χρειάζεται μετάβαση από την «αποτροπή» στην «προωθημένη άμυνα». Εκτός από περισσότερες χερσαίες δυνάμεις σε επίπεδο ταξιαρχιών (3.000 – 5.000 στρατιωτικοί), χρειάζεται πλέον αντιαεροπορική άμυνα, όχι μόνο επιτήρηση.

Το Βερολίνο έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει τη διοίκηση ΝΑΤΟικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία, δείχνοντας «πόσο ισχυρή και αποφασιστική είναι η δέσμευση της Γερμανίας να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα», και «το εκτιμάμε πάρα πολύ», είπε ο Ναουσέντα.

Η Γερμανία ηγείται του battlegroup («ομάδας μάχης») του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων. Παράλληλα, στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία η Λιθουανία βρίσκεται σε στρατηγική θέση, όπως φάνηκε και από την αντιπαράθεση σχετικά με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, αφότου η Λιθουανία απαγόρευσε τη χερσαία διαμετακόμιση, μεταξύ Ρωσίας και Καλίνινγκραντ, προϊόντων που εμπίπτουν στο εμπάργκο της ΕΕ.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...