Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ δεν αποκλείει τη μεταφορά των πυραύλων «Taurus» στην Ουκρανία

Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ
Φώτο Αρχείου / Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Βερολίνο, η Γερμανία μπορεί να συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή πυραύλων «Taurus» με το Ηνωμένο Βασίλειο για να παράσχει στην Ουκρανία τους νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, παρά τη συνεχή άρνηση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να προμηθεύσει απευθείας στο Κίεβο αυτό το οπλικό σύστημα, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμπογκ.

«Η ανταλλαγή όπλων είναι μια γερμανική εφεύρεση», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του ARD. «Θα ήταν μια επιλογή. Και έχουμε ήδη πραγματοποιήσει παρόμοια ανταλλαγή, με άλλα όπλα», επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στις 9 Μαρτίου ότι το Λονδίνο ήταν έτοιμο να βοηθήσει το Βερολίνο να επιλύσει ζητήματα που σχετίζονται με παραδόσεις πυραύλων Taurus στο Κίεβο. Όταν ρωτήθηκε εάν συζητείται μια «ανταλλαγή», στην οποία το Λονδίνο θα μπορούσε να μεταφέρει τους πυραύλους του «Storm Shadow» στο Κίεβο με αντάλλαγμα τους πυραύλους «Taurus» από τη Γερμανία, ο Κάμερον είπε ότι η χώρα ήταν έτοιμη να εξετάσει όλες τις επιλογές, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα -πιο πρόσφατα στις 4 Μαρτίου- αρνηθεί να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους «Taurus». Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η μεταφορά τέτοιων όπλων αποκλείεται γιατί θα απαιτούσε τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού, κάτι που θα ισοδυναμούσε με άμεση εμπλοκή της χώρας του στη σύγκρουση.

Ωστόσο, η παράταξη της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) στην Bundestag θα ψηφίσει ξανά αυτή την εβδομάδα επί ψηφίσματος για την προμήθεια του Κιέβου με πυραύλους «Taurus».

Δείτε ακόμα...