Η ιστοσελίδα ALT.GR συνομίλησε με τον Αργύρη Σμυρνή Πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος (ε.α.).

Λιμενικοί σε παράταξη με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας το 2018
Φώτο Αρχείου / Λιμενικοί σε παράταξη με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας το 2018 / Πηγή: Eurokinissi

Η ιστοσελίδα ALT.GR συνομίλησε με τον Αργύρη Σμυρνή Πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος (ε.α.).

Κύριε Σμυρνή ποια είναι τα ποιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος;

Τα προβλήματα του προσωπικού του Λιμενικού σώματος θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε σε δύο ας πούμε κατηγορίες. Σε αυτά που έχουν σχέση με τα καθήκοντά του την Υπηρεσία του και την Υπηρεσιακή του κατάσταση και σε αυτά και δημιουργούνται εξ αιτίας του επαγγέλματός τους και αφορούν την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση. Ωστόσο και οι δύο κατηγορίες έχουν άμεση συνάρτηση μεταξύ των και αλληλεπίδραση, οπότε και από κοινού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και όχι μονομερώς

Αναφορικά με την πρώτη κατηγορία, για να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια είναι η αποστολή του.

Έλεγχοι από λιμενικούς στο Λιμάνι της Πάτρας
Φώτο Αρχείου / Έλεγχοι από λιμενικούς στο Λιμάνι της Πάτρας / Πηγή: Eurokinissi
1.- Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3922 του 2019, το Λιμενικό Σώμα έχει ως αποστολή την:

Έτσι όπως εξειδικεύεται η παραπάνω αποστολή στο Νόμο, εύκολα θα καταλάβει κάποιος ότι το προσωπικό του Λ.Σ–ΕΛ.ΑΚΤ έχει ως καθήκον να ασχολείται από την τήρηση και εφαρμογή απλών Κανονισμών Λιμένα (αστυνομικών διατάξεων), νόμων σχεδίων και κανονισμών που αφορούν την Κρατική ασφάλεια, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, του θαλασσίου περιβάλλοντος, την διοίκηση και εκπαίδευση της Εμπορικής Ναυτιλίας, τον έλεγχο των εργατικών και ναυτεργατικών διατάξεων μέχρι την τήρηση και εφαρμογή διεθνών συμβάσεων.

Για να μπορέσει όμως να ανταποκριθεί σε αυτά του τα καθήκοντα απαιτείται:

  • α) Επαρκές προσωπικό
  • β) Άριστη βασική αλλά και συνεχής εκπαίδευση με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.
  • γ) Επαρκή και αξιόλογα επιχειρησιακά μέσα με υποστηρικτική υλικοτεχνική υποδομή.
  • δ) Ανάλογη χρηματοδότηση

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ελάχιστα και αποσπασματικά πράγματα έχουν γίνει και η πλειονότητα του προσωπικού αισθάνεται ανασφαλής, ως προς την επάρκειά του, γεγονός που το καθιστά διστακτικό και πολλές φορές έρμαιο των ευθυνών που μπορεί να του καταλογίσουν με την περίφημη αιτιολογία “Όφειλε λόγω του βαθμού και της θέσης του». Δεν είναι εύκολο ακόμα να χωνέψει, ιδιαίτερα το παλαιότερο προσωπικό όταν Υπουργός Ναυτιλίας τους αποκάλεσε δημοσίως «Ταγαράδες». Επομένως η άριστη, συνεχής και επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του Λ.Σ. θα συμβάλει τα μέγιστα στην επάρκειά ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, να γνωρίζει τα δικαιώματά του, τις υποχρεώσεις του αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι σε καμιά βαθμίδα των παραγωγικών σχολών δεν διδάσκεται το Διοικητικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μολονότι ένα μεγάλο αντικείμενο του Λ.Σ. είναι η Δημόσια διοίκηση και η έκδοση διοικητικών πράξεων είτε ατομικών είτε γενικών.

Ορκωμοσία αποφοίτων Σχολής Λιμενοφυλάκων Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ
Φώτο Αρχείου / Ορκωμοσία αποφοίτων Σχολής Λιμενοφυλάκων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ / Πηγή: Eurokinissi
2.- Το θέμα των μεταθέσεων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που διαχρονικά απασχολούσε και απασχολεί σχεδόν το σύνολο του προσωπικού.

Με πολύ μεγάλο κόπο και αγώνες από συστάσεως του πρώτου Σωματείου του προσωπικού Λ.Σ. έγινε κατορθωτό να εκδοθεί ένα Π.Δ. για τις μεταθέσεις. Στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία, ανάλογα των ορέξεών της το τροποποιούσε κάθε φορά για να εξυπηρετήσει δικά της συμφέροντα και αδυναμίες. Μέχρι και σήμερα αυτό το θέμα δεν έχει επιλυθεί, καθόσον εκκρεμεί η έκδοση Π.Δ. για τις μεταθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και εφαρμόζεται το αναχρονιστικό Π.Δ. 33/2009 και μάλιστα καταστρατηγημένο ως προς τα χρονοδιαγράμματα και τον ορισμό των κενών οργανικών θέσεων. Αποτέλεσμα αρκετοί Λιμενικοί αναγκάζονται να σύρονται στα Πολιτικά γραφεία για να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα.

3.- Η υπαγωγή του προσωπικού του Λ.Σ. στις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για θέματα καθαρά του κοινού Ποινικού δικαίου ελέγχεται από το Ναυτοδικείο και όχι από τα Πολιτικά δικαστήρια. Πάγιο αίτημα η απεμπλοκή από τον Σ.Π.Κ.

4.- Όροι υγιεινής και διαβίωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς των.

Η πλειονότητα των περιφερειακών Υπηρεσιών του Λ.Σ. στεγάζεται σε παλαιωμένα, κυρίως μισθωμένα κτίρια, που ούτε καν προσεγγίζουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συναλλασσόμενους, από άποψης υγιεινής, ασφάλειας, επάρκειας κ.λ.π. με αποτέλεσμα αυτές οι μίζερες συνθήκες να τους επηρεάζουν αρνητικά ψυχολογικά και εργασιακά.

Λιμενικό σκάφος
Φώτο Αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI
5.- Η έλλειψη διπλωματούχων κυβερνητών και μηχανικών στα πλωτά μέσα και διπλών πληρωμάτων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του ωραρίου, την συνεχή καταπόνηση του προσωπικού, την μη πλήρη αποζημίωση σε πλεύσιμα -υπερωρίες- νυχτερινά (λόγω πλαφόν) και την μη χορήγηση των προβλεπόμενων και αναγκαίων ημερών ανάπαυσης (ρεπό).

Αναφορικά με την δεύτερη κατηγορία προβλημάτων θα πρέπει να εξετάσουμε τον/την Λιμενικό ως εργαζόμενο.

Κατά την δική μου άποψη, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην υπέρ τριακονταετή Υπηρεσία μου στο Λ.Σ., αλλά και σχεδόν του συνόλου των εν αποστρατεία και ενεργεία συναδέλφων, τα στελέχη του Λ.Σ. δεν διαφέρουν και πολύ από τους άλλους εργαζομένους στον δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι εργαζόμενοι υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Κατ΄αρχήν προέρχονται από απλές λαϊκές εργατικές οικογένειες, και οικογένειες μικρομεσαίων αγροτών, ψαράδων, ναυτικών κι αυτοαπασχολούμενων. Κατατάχθηκαν στο Λιμενικό Σώμα για να εργαστούν και να βιοποριστούν. Δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερων προνομίων. Ότι ισχύει για τον υπόλοιπο λαό ισχύει και για αυτούς. Βιώνουν όπως όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, την πλήρη υποβάθμιση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς και προσπαθούνε όπως όλος ο λαός να ανταποκριθούν με το κουτσουρεμένο εισόδημά τους στη φορομπηχτική πολιτική του κράτους. Στο μόνο που διαφέρουν, θα έλεγα χαριτολογώντας, είναι στο ότι φοράνε φανταχτερή στολή – χωρίς να θέλω να ακυρώσω την αξία της στολής – και τους κάνουν να φαντάζουν φανταχτεροί στα μάτια τον άλλων που δεν γνωρίζουν όμως ότι αυτή τη στολή την πληρώνουν ακριβά από την τσέπη τους, καθώς κανένα επίδομα δεν λαμβάνουν από το κράτος.

Τα εξουθενωτικά ωράρια και η παραβίαση του ωραρίου εργασίας με οι απλήρωτες υπερωρίες, τα νυχτερινά, τα πλεύσιμα, οι κανονικές και ειδικές άδειες που δεν δίνονται στην ώρα τους, οι συνεχείς αποσπάσεις είναι η καθημερινότητα που έχουν αντίκτυπο στην κανονικότητα της οικογενειακή τους ζωή με τα τόσα όσα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν.

Πόρος - Περιπολία Λιμενικών - Έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας - Αύγουστος 2020
Πόρος – Περιπολία Λιμενικών – Έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας – Αύγουστος 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το πρόβλημα εύρεσης στέγης και μίσθωση κατοικιών ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές και στα κοσμοπολίτικα νησιά και άλλα παραθαλάσσια μέρη όπου και οι κατοικίες είναι δυσεύρετες και τα μισθώματα εξωπραγματικά.

Τα προβλήματα συνυπηρέτησης συζύγων ιδιαίτερα αν υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων συνεχίζουν να εκτινάσσουν τον προϋπολογισμό των στελεχών και των οικογενειών τους. Αν δε εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα , τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον χωρισμό της οικογένειας ή την ανεργία.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πάρα πολλά ακόμα. Η ουσία όμως είναι στο ότι οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν σε ποια θέση βρίσκονται. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνον ένας τρόπος υπάρχει για την επίλυση των προβλημάτων τους και αυτός δεν είναι άλλος από τον αγώνα της διεκδίκησης. Έναν αγώνα που θα πρέπει να τους βρει όλους ενωμένους και συντεταγμένους σε ένα υγιές συνδικαλιστικό αγωνιστικό κίνημα που θα παλεύει μαζί με το λαό και τα σωματεία του, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δεν θα χαϊδεύεται από τις υποσχέσεις των εκάστοτε ηγεσιών και δεν θα διστάζει να συγκρουστεί μαζί τους.

Γυναίκα Λιμενικός
Φώτο Αρχείου / Λιμενοφύλακας στο Λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση με την ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις ανέθεσε υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης τι συνέπειες θα έχει για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος;

Είμαι σε θέση να αντιλαμβάνομαι ότι σχεδόν το σύνολο των υπηρετούντων στο Λ.Σ. αντιτίθεται σε αυτό το Νομοσχέδιο. Ατυχώς όμως, και κατανοώ τους λόγους, που αυτή η αντίθεση δεν εκφράστηκε δημόσια από τις ενώσεις και τα σωματεία. Όπως είπα και παραπάνω η ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και προκειμένου να καλύψουν οι εργαζόμενοι τις ανεπάρκειές τους, τους οδήγησε σε κάποιες άτυπες συμμαχίες και συνεργασίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ειδικότερα αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά μέσα, απευθύνθηκαν σε ναυτικούς, ναυτεργάτες, δύτες, ψαράδες, δικηγόρους, ναυπηγούς και κάθε είδους επιστήμονες και ζήτησαν την βοήθεια τους σε θέματα που αφορούσαν από την ναυτική τέχνη, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας , την επισκευή μηχανών τη νομική άποψη , την επιστημονική τεκμηρίωση , την εμπειρία και άλλα πολλά. Όπως επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που οι παραπάνω ομάδες απευθύνθηκαν στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και έλαβαν ανάλογη βοήθεια. Μέσα από αυτή τη σχέση πέραν της συνεργασίας και αλληλοβοήθειας αναπτύχθηκαν και φιλικοί – κοινωνικοί και οικογενειακοί δεσμοί. Είναι χαρακτηριστικό του λαού μας η εκτίμηση και ευγνωμοσύνη ως αναγνώριση της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Σε αυτή λοιπόν την σχέση έρχεται ο σχετικός πλέον Νόμος να βάλει μπουρλότο. Το ερώτημα όμως είναι αν κάποια εργατική ή κοινωνική ομάδα θα ξεσηκωθεί διεκδικητικά για τα δίκαια αιτήματά της είναι το τι θα πράξουν οι Λιμενικοί. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν αγνώμονες και αλήσμονες και ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που υπαγορεύει το εθιμικό και συνειδησιακό δίκαιο. Τον αγνώμονα δεν τον θέλει «ούτε ο Θεός ούτε ο διάβολος» που λέει ο λαός. Πιστέψτε με το σύνολο των Λιμενικών βασανίζεται μέσα του για το τι θα γίνει όταν έρθει εκείνη η ώρα και την απάντηση την έχουν έτοιμη. Θα πρέπει όμως να μην εφησυχάσουν και να θυμούνται σε ποια τάξη ανήκουν και ποιους θα έχουν συμπαραστάτες τους στην καθημερινότητά τους και στους δικούς τους διεκδικητικούς αγώνες.

Αναφορικά τώρα με το Νόμο έχει ήδη αναδειχτεί με πολλούς τρόπους από την πλειονότητα του λαού ότι πρόκειται για ένα επαίσχυντο Νόμο που στοχεύει να καταστείλει τις κινητοποιήσεις του λαού στο πέμπτο μνημόνιο που έρχεται και εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική της Ε.Ε. που θέλει ανήμπορους και πειθήνιους υποτακτικούς ώστε το Κεφάλαιο και οι όμιλοι να πλουτίζουν και να αναπτύσσονται και ο λαός να υποφέρει ενάντια σε κάθε λογική της αξίας της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων των λαών.

Δυνάμεις καταστολής του Λιμενικού Σώματος παραπεταγμένες ενάντια σε ναυτεργάτες το 2013
Φώτο Αρχείου / Δυνάμεις καταστολής του Λιμενικού Σώματος παραπεταγμένες ενάντια σε ναυτεργάτες το 2013 / Πηγή: Eurokinissi

Η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οξύνεται και η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών, βαθαίνει ακόμη περισσότερο. Ποια είναι η διέξοδος από αυτή την κατάσταση που πρέπει να διεκδικήσει ο λαός μας;

Εδώ είναι ολοφάνερο πλέον ότι πρόκειται για ένα μεγάλο φαγοπότι. Οι παίκτες έχουν πάρει θέσεις για το ποιος θα πάρει την μερίδα του λέοντος. Αυτή είναι η πραγματική όψη του καπιταλισμού. Ούτε να μοιραστούν δεν ξέρουν. Μοναχοφάηδες τους λέει ο λαός. Το κακό όμως είναι ότι «όταν μαλώνουν στη λίμνη τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια».

Η πατρίδα μας δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση είναι ανέτοιμη και ανίσχυρη και δεν εννοώ στρατιωτικά αλλά πολιτικά και νομικά. Την απόλυτη Ευθύνη την έχουν οι εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις και η οικονομική Ελίτ της χώρας που ποτέ μα ποτέ με τις πολιτικές τους δεν έλαβαν υπόψη τους το συμφέρον του λαού παρά μόνο ότι ευνοούσε την παγκόσμια πλουτοκρατία και την εγχώρια που συνήθως ήταν τα τσιράκια της. Ειδικότερα:

Τουρκικό πλωτό του λιμενικού
Φώτο αρχείου / Ακταιωρός της Τουρκικής Ακτοφυλακής / Πηγή: TRT

Δεν μερίμνησαν για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με βάση το Διεθνές δίκαιο της θάλασσας ή τις προϋπάρχουσες διεθνείς πρακτικές για την επέκταση των χωρικών της υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές . Ούτε καν μερίμνησαν να κλείσουν οι κόλποι, και να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και αυτό γιατί δεν το επέτρεψε αρχικά το Ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο που ήθελε να αλωνίζει ανεξέλεγκτο και στη συνέχεια μετά τη σύμβαση του Montego Bay ο Αμερικανικός και Ρωσικός παράγοντας καθώς και η Τουρκία με το περίφημο casus belli.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα που τα σύννεφα της σύρραξης στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζουν να μαζεύονται και με την Τουρκία, όπως αυτή εκφράζεται από την δική της οικονομική Ελίτ, εμείς ως Ελληνικός λαός θα πρέπει να φροντίσουμε και να είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την Εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας προς όφελος του λαού και μόνο. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές και όχι να πολεμήσουμε για να φυτέψουμε σε κάποια οικόπεδα την Ελληνική σημαία για να πουληθούν στη συνέχεια  στις μεγάλες πολυεθνικές και τις ηγεμονικές καπιταλιστικές χώρες και ο λαός να μείνει με την χαρά της σημαίας και μόνο. Επομένως θεωρώ ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού και προς όφελός του. Για το λόγο αυτό και τώρα που η κατάσταση κλιμακώνεται καθημερινά, μεγάλος αριθμός έμπειρων και ικανών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων καθώς και πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και λοιπός εξοπλισμός που έχει διατεθεί σε ξένες αποστολές και στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό και να τεθούν στην Υπηρεσία του λαϊκού συμφέροντος.

Εδώ όμως θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων προς όφελος του Ελληνικού λαού αλλά και τον υπολοίπων λαών της Μεσογείου. Οι οικονομικές Ελίτ θα προσπαθήσουν να βρουν και να μεθοδεύσουν διαδικασίες συνδιαχείρισης και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων για να έχουν το ελάχιστο δυνατό πολιτικό κόστος οι αστικές κυβερνήσεις που τους εκπροσωπούν. Εδώ είναι απαραίτητη η λαϊκή επαγρύπνηση ώστε να κινητοποιηθεί ο λαός για να ακυρώσει τέτοιες μειοδοσίες. Να ένας ακόμα λόγος για να μην εφαρμοστεί ο Νόμος περί συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

Yavouz
Το πλωτό γεωτρύπανο Yavouz

Τον Σεπτέμβρη του 2019 ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), δήλωσε για τη σύσταση υπηρεσίας ένστολων στην Ευρώπη με την πρόσληψη 700 συνοριοφυλάκων: «Για πρώτη φορά θα έχουμε αξιωματούχους που θα επιβάλλουν το νόμο, οι οποίοι θα είναι όργανα της ΕΕ, θα φέρουν όπλα και θα φορούν στολή, ευρωπαϊκή στολή». Ποια είναι η γνώμης σας για αυτή την εξέλιξη του Frontex, σε βασικό μηχανισμό άσκησης του αστυνομικού – κατασταλτικού προσανατολισμού από την πλευρά της ΕΕ;

Ακούγεται εξαιρετικά ωραία η λέξη αλληλεγγύη. Ακούγεται επίσης ωραία η Ενωμένη Ευρώπη και η Διαφύλαξη των Εξωτερικών Ευρωπαϊκών συνόρων. Για να δούμε όμως ποια Ευρωπαϊκά σύνορα πρόκειται να φυλάξουν και από ποιους και από τι είδους κινδύνους. Ρητορικά ρωτάω!!

Frontex
Πηγή: Eurokinissi

Μήπως τάχα από τις επιβουλές ενός άλλου κράτους που επιβουλεύεται τα σύνορα μιας χώρας κράτους μέλους και δεν αναγνωρίζει το Διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις;

Μήπως τάχα από πειρατές και καταχραστές που επιβουλεύονται Εθνικές κυριαρχίες και ενεργούν γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια κάθε απόφαση των Διεθνών Οργανισμών και Ψηφισμάτων;

Αν ναι; Τότε γιατί;

Γιατί ανέχονται τον νεοσσό ιμπεριαλιστή της γειτονιάς να κοκορεύεται και να μεγαλώνει σιγά –σιγά και να αλωνίζει σε κυρίαρχα κράτη της Ε.Ε. όπως είναι η Κύπρος? Γιατί του επιτρέπεται να προβάλλει αξιώσεις κατά των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων και μόνο κάτι άνευ ουσίας ψίθυροι ακούγονται. Τον εκτρέφουν – τον εκτρέφουν και κάποιοι στιγμή ο γάλος ( που εκτρέφουν) θα γίνει τόσο μεγάλος που θα φάει και τον Μπαρμπα Πρίλιο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που οι προνομιούχοι της Ε.Ε. θεωρούν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Τη μεταναστευτική ροή θέλουν όχι να αποκρούσουν και να εκμηδενίσουν αλλά να ελέγξουν. Ο φόβος τους είναι ότι ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα θα τους διαταράξει την βολεψιά τους. Θα ξεσηκώσει τους πειθήνιους υποτακτικούς τους και ενδεχομένως να τους αφυπνίσει και την ταξική τους συνείδηση. Θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική τους γαλήνη κ.λ.π. Από την άλλη όμως χρειάζονται φθηνά και καλά εργατικά χέρια. Έτσι λοιπόν σερβίρανε την συνοριοφυλακή ντυμένη με τα ασπρόρουχα της ειρήνης και πλουμπισμένη με τα στολίδια της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης και την πασάρανε στις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Με τις βαλίτσες της γεμάτες από σύγχρονα εργαλεία εντοπισμού, καταγραφής, αξιολόγησης και άλλα ωραία. Της έδωσαν κάρτα ελευθέρας με τη μορφή διπλωματικής ασυλίας να μη λογοδοτεί σε κανέναν και ειδικότερα σε Αρχές Κρατικές και δικαστικές του κράτους μέλους όπου ενεργεί, παρά μόνο στο αφεντικό του στις Βρυξέλες .

Επίσκεψη Χρyσοχοΐδη σε Έβρο και FRONTEX στις 12/03/2020
Φώτο Αρχείου / Επίσκεψη Χρyσοχοΐδη σε Έβρο και FRONTEX στις 12/03/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Με λίγα λόγια οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου , με όργανο τη Συνοριοφυλακή θα γίνουν αποθήκες προσφύγων – μεταναστών όπου θα γίνεται η διαλογή, όπως στα προϊόντα, και τα καλά κομμάτια θα προωθούνται στις προνομιούχες χώρες για να ενταχθούν στην παραγωγή και η σκαρταδούρα ή θα μένει να υποφέρει στη χώρα υποδοχή ή στην καλλίτερη περίπτωση θα επιστρέφει στην πατρίδα του όπου τουλάχιστον θα καταλαβαίνει τη γλώσσα του. Για όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι και χωρίς περιστροφές όσα όλα είπε μιλώντας στη Βουλή για την αποτελεσματική φύλαξη συνόρων ο Έλληνας τέως Ευρωβουλευτής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Είπε λοιπόν «παράλληλα με την αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, χρειάζεται και μια σειρά θετικών μέτρων προς τις χώρες υποδοχής (βίζες, Erasmus, εμπόριο κλπ) ώστε να γίνει η Ευρώπη τόπος υποδοχής υψηλών προσοντούχων που τόσο χρειάζεται».

Δείτε ακόμα...