Η κατάσταση στους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς

Πλωτό - ΠΣ10 - της Πυροσβεστικής στη Γλυφάδα
Φώτο Αρχείου / Πλωτό – ΠΣ10 – της Πυροσβεστικής στη Γλυφάδα / Πηγή: Eurokinissi

Η κατάσβεση πυρκαγιών στη θάλασσα και κάθε είδους παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύουν γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις από τα πλωτά του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι Λιμενικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν όλη την επικράτεια για αυτό τον λόγο θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέοι.

Αεροφωτογραφία Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένα Πειραιά
Αεροφωτογραφία Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένα Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Για παράδειγμα πέρα από αυτούς που υπάρχουν ήδη στον Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα υπάρχουν δύο ακόμη που είναι ανοιχτοί στα χαρτιά αυτός της Ελευσίνας και του Λαυρίου αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ.

Κάποιες τοπικές κοινωνίες ζητούν να ανοίξουν νέοι όπως στην Αλεξανδρούπολη διότι θα δημιουργηθούν εκεί μελλοντικά αποθήκες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πλωτό του Πυροσβεστικού Σώματος - κατάσβεση Θ/Γ στον όρμο του Φαλήρου - 7/1/2018
Φώτο Αρχείου / Πλωτό του Πυροσβεστικού Σώματος – κατάσβεση Θ/Γ στον όρμο του Φαλήρου – 7/1/2018 / Πηγή: Eurokinissi

Επίσης η λειτουργία νέων σε Ρόδο λόγω της μεγάλης απόστασης από τους ήδη υπάρχοντες και Λήμνο λόγω γεωστρατηγικού κόμβου και μεγάλης διέλευσης εμπορικών πλοίων θα αναβάθμιζε την σπουδαιότητα των πλωτών μέσων αλλά και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Η λειτουργία νέων λιμενικών σταθμών προϋποθέτει και αύξηση των προϋπολογισμών για συντήρηση και επισκευές καθώς και προσλήψεις πλοηγών, κυβερνητών και μηχανικών αξιωματικών που έχουν να γίνουν από το 2006.

Βέβαια τα κονδύλια που διατίθενται σήμερα είναι σαφώς πολύ περιορισμένα για τα πλωτά μέσα που τα περισσότερα από αυτά είναι μεγάλης αξίας. Οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού δεν αρκούν χωρίς την ανάλογη οικονομική υποστήριξη. Σε μερικές περιπτώσεις δίνονται κάποια οικονομικά κίνητρα από τούς Οργανισμούς Λιμένων αλλά αυτά είναι μηδαμινά μπροστά στα κέρδη που αποκομίζουν με την παρουσία των πυροσβεστικών σκαφών.

Πυροσβέστες σε κατάσβεση φωτιάς σε πλοίο-Λιμάνι
Φώτο Αρχείου / Κατάσβεση πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Καθυστέρηση επίσης παρουσιάζει η επαναλειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας ενώ υπάρχει έτοιμο κτήριο παραχωρημένο από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας δεν επανδρώνεται με προσωπικό και πυροσβεστικό σκάφος εδώ και επτά χρόνια.

Πολλοί λιμενικοί πυροσβεστικοί σταθμοί λειτουργούν με επιφυλακές για τα συμβάντα με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμεση απόκριση του Πυροσβεστικού σκάφους.

Πλωτό του Πυροσβεστικού Σώματος - κατάσβεση Θ/Γ στον όρμο του Φαλήρου - 7/1/2018
Φώτο Αρχείου / Πλωτό του Πυροσβεστικού Σώματος – κατάσβεση Θ/Γ στον όρμο του Φαλήρου – 7/1/2018 / Πηγή: Eurokinissi

Όλοι όσοι υπηρετούμε σε Λιμενικούς Σταθμούς θα πρέπει μέσα από τις ενώσεις μας να σταματήσουμε την υποβάθμιση των υπηρεσιών μας και να ζητήσουμε άμεσα προσλήψεις πλοηγών και αύξηση των δαπανών για τα πλωτά πυροσβεστικά μέσα.

Ένας Αξιωματικός Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού

Δείτε ακόμα...