«Η κατήχηση των χωρικών» του Πέτρου Χαλκού (Γιάννη Κορδάτου» – 1ο μέρος

«Η κατήχηση των χωρικών» του Πέτρου Χαλκού (Γιάννη Κορδάτου)

Ένα μοναδικό ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ δημοσιεύει από σήμερα και σε πέντε συνέχειες το ALT.GR. Πρόκειται για το αντίτυπο της έκδοσης «Η Κατήχηση των Χωρικών». Έχει ως ημερομηνία και τόπο έκδοσης το 1923 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εκδότη τον Ελληνικό Κομμουνιστικό Όμιλο Αλεξάνδρειας.

Ως συγγραφέας εμφανίζεται ο Πέτρος Χαλκός. Πρόκειται για ψευδώνυμο του Γιάνη Κορδάτου. Με το ψευδώνυμο Χαλκός έχει υπογράψει μεγάλο αριθμό κειμένων (κύρια άρθρα, χρονογραφήματα κ.ά.) στο Ριζοσπάστη από την πρώτη περίοδο συνεργασίας του με την εφημερίδα το 1919, αλλά και στη συνέχεια που ήταν εκπρόσωπος του ΣΕΚΕ στην εφημερίδα, αργότερα διευθυντής έως το τέλος του 1924.

Ο Γιάνης Κορδάτος πήρε μέρος στην ηγεσία του ΣΕΚΕ ως μέλος της ΚΕ στα χρόνια 1920-1924 και ως Γραμματέας του Κόμματος στην περίοδο 1921-1922. Το 1925 αποχώρησε από το ΣΕΚΕ, που μόλις είχε μετονομαστεί σε ΚΚΕ, διαφωνώντας με τις αποφάσεις του Γ΄ Έκτακτου Συνεδρίου του το 1924 για το Μακεδονικό. Έως το θάνατό του το 1961, ασχολήθηκε με πάθος με τη μαρξιστική μελέτη της Ιστορίας της Ελλάδας. Κατά διαστήματα διώχτηκε από το αστικό κράτος με εξορίες και φυλακίσεις. Το 1951 βρέθηκε κατηγορούμενος στην πρώτη δίκη Μπελογιάννη. Δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές της ΕΔΑ παίρνοντας μέρος στο Γενικό της Συμβούλιο.

Στην περίοδο της ένταξής του στο Κόμμα, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα προβλήματα της πολυπληθούς και φτωχής αγροτιάς, έγραψε σχετικά κείμενα στο Ριζοσπάστη, την Κομμουνιστική Επιθεώρηση, καθώς και άλλες επεξεργασίες του Κόμματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα όπως: «Η αληθής θέσις του Γεωργικού ζητήματος», Ριζοσπάστης, 4.9.1919. «Το αγροτικόν», ομιλία του Κορδάτου στο Β΄ Συνέδριο του ΣΕΚΕ, Ριζοσπάστης, 8.4.1920. «Εισαγωγή Στη Μελέτη του Αγροτικού», Κομμουνιστική Επιθεώρηση, αρ. 7 του 1923, σελ. 209-221. «Σκέψεις γεωργικής πολιτικής», Κομμουνιστική Επιθεώρηση, αρ. 1 του 1924, σελ. 8-18. Καρπός εκείνης της περιόδου είναι και το έργο του: Η Κοινωνική σημασία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, έκδοση 1924.

Η Κατήχηση ξεχωρίζει από τα άλλα έργα για την προπαγανδιστική της δύναμη, για την προσπάθεια με μορφή διαλόγων να προπαγανδίσει τις θέσεις για την απελευθέρωση των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών από τα δεσμά της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης.

Στη Β΄ έκδοση που πραγματοποιήθηκε το 1924, στην Αθήνα, αναφέρονται τα εξής:

«Την μπροσούρα αυτή την ξανατυπώνουμε σε δεύτερη έκδοση. Μέσα σε εξ μήνες έγιναν ανάρπαστα εξ χιλιάδες αντίτυπα. Μας τη ζητούν και απ’ τα πιο απόκεντρα χωριά της Ελλάδας. Είνε αλήθεια πως το Πλαστηρικό καθεστώς θέλησε πέρυσι να την κατάσχη, αν και δεν είχε τίποτα το επιλήψιμο. Η μπροσούρα αυτή εκλαϊκεύει τα πιο σπουδαία προβλήματα του Κομμουνισμού. Ίσως γι’ αυτό διαβάστηκε και διαδόθηκε τόσο πολύ στα χωριά ανάμεσα στους χωριάτες που ζούνε ακόμα σε οικονομική και πνευματική σκλαβιά. Στη νέα αυτή έκδοση κάνα- με πολλές τροποποιήσεις και πολλές βελτιώσεις ώστε να διαβάζεται ευκολώτερα και να προπαγανδίζονται όλα τα συνθήματα του Κόμματός μας.

Αλεξάνδρεια, Απρίλης 1924                  
Π. ΧΑΛΚΟΣ.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...