Η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας σε σχηματισμό
Φώτο Αρχείου / Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας σε σχηματισμό

Σε νέα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα προχωρήσει η Κίνα, κλιμακώνοντας την πολύπλευρη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των δύο ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών του πλανήτη για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, κλείνοντας τις ετήσιες εργασίες του, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, δηλαδή το κινεζικό κοινοβούλιο, ενέκρινε στόχο «περί το 5%» για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και την αύξηση 7,2% του στρατιωτικού προϋπολογισμού της χώρας.

Νωρίτερα, στην πρώτη μεγάλη ομιλία του αφότου επανεξελέγη πρόεδρος της Κίνας για τρίτη συναπτή θητεία, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που ανέφερε πως «η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, της σταθερότητας και αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία».

Για αυτό είναι αναγκαίο «να προωθήσουμε πλήρως τον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και των ένοπλων δυνάμεων, να κάνουμε (τον στρατό) σινικό ατσάλινο τείχος που προστατεύει αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος καταφέρθηκε εξάλλου για ακόμη μια φορά εναντίον των «εξωτερικών δυνάμεων» που αναμειγνύονται στην Ταϊβάν, που η κινεζική ηγεσία θεωρεί εσωτερική της υπόθεση.

Ο Σι είπε επίσης πως η Κίνα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτάρκεια και ισχύ στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την κινεζική πρόσβαση σε εξοπλισμό παραγωγής ημιαγωγών και σε άλλες τεχνολογίες αιχμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...