Η Κίνα είναι αντίθετη στην επέκταση του ΝΑΤΟ

ΕΕ - ΚΙΝΑ

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ και θεωρεί άχρηστες τις προσπάθειές του που φέρεται να στοχεύουν στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί στον ιστότοπο της αποστολής.

«Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεκτείνει το γεωγραφικό του μέγεθος και το εύρος των επιχειρήσεων και εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αυτό δεν ευνοεί την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και την ιδεολογική προκατάληψη, να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια, τα συμφέροντα καθώς και την ποικιλομορφία των πολιτισμών, όπως και την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων χωρών», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου», προσθέτοντας ότι «η Κίνα πιστεύει ότι η περιφερειακή ασφάλεια δεν πρέπει να διασφαλίζεται με την ενίσχυση ή την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ». Σύμφωνα με τη δήλωση, το ΝΑΤΟ θα πρέπει «να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών και να διατηρήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η κοινή δήλωση που εκδόθηκε από την Κίνα και τη Ρωσία μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να αρνηθεί σε κυρίαρχα έθνη το δικαίωμα να κάνουν τις δικές τους επιλογές, τονίζοντας ότι οι πόρτες της συμμαχίας παρέμειναν ανοιχτές.

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Την Παρασκευή, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του XI Jinping. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά τις συνομιλίες στο ανώτατο επίπεδο, εγκρίθηκε η κοινή δήλωση Μόσχας και Πεκίνου σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, που εισέρχονται σε μια νέα εποχή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...