Η Κίνα καταγγέλλει κοινές ασκήσεις ναυτικού ΗΠΑ-Αυστραλίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
(Φωτό Αρχείου) Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας – Ιαπωνίας – ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / Πηγή: navalnews

 Η Κίνα την Παρασκευή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία προκαλούν πιέσεις με τις πρόσφατες κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, υπογραμμίζοντας την ευαισθησία του Πεκίνου για τη στρατηγική σημασία της περιοχής.

Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. δήλωσε ότι το πολεμικό σκάφος με τον καταστροφέα πυραύλων κατηγορίας Arleigh Burke Curtis Wilbur και η φρεγάτα του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού HMAS Ballarat ολοκλήρωσαν μια εβδομάδα κοινών επιχειρήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σε αυτές περιλαμβάνονται ασκήσεις ελιγμών μαζί με εφοδιασμό σκαφών, επιχειρήσεις ελικοπτέρων cross-deck και άσκηση με πραγματικά πυρά.

«Τα πλοία βελτίωσαν τις προηγμένες ικανότητες των πληρωμάτων τους με τη συνεκπαίδευση, επιβάλλοντας παράλληλα την ομαλότητα σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Στην καθημερινή ενημέρωση στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει «να κάνουν πράγματα που ευνοούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αντί να προκαλούν πιέσεις».

Οι ΗΠΑ και γείτονες της Κίνας έχουν απορρίψει τον ισχυρισμό του Πεκίνου για σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μέσω της οποίας κυκλοφορούν εμπορεύματα περίπου 5 τρις. δολαρίων κάθε χρόνο.

Η Αυστραλία συμμετείχε μαζί τους εκφράζοντας την ανησυχία της για την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κυρίως μέσω της κατασκευής στρατιωτικοποιημένων νησιών που χτίστηκαν πάνω σε κοραλλιογενείς υφάλους στο αμφισβητούμενο σύμπλεγμα νησιών Spratly. Η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και το Βιετνάμ ισχυρίζονται ότι αλληλεπικαλύπτονται με την Κίνα.

Η Κίνα από την πλευρά της χαρακτηρίζει τη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, ιδίως την επιμονή της να πλέει κοντά σε εδάφη που είναι στην κατοχή της Κίνας σε διεθνή ύδατα.

Σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τις ανησυχίες, το Πεκίνο φιλοξένησε υπουργούς Εξωτερικών από τη 10μελή Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi να τους λέει ότι η Κίνα προτείνει την υπογραφή ενός μακροχρόνιου κώδικα συμπεριφοράς για τις δραστηριότητες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για την αποφυγή συγκρούσεων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, είτε ως ΝΑΤΟ είτε ως ΗΠΑ, είτε ως ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, υπάρχει μια κινητικότητα στρατευμάτων και πολεμικών πλοίων σε όλη την Υφήλιο, κάνοντας επίδειξη δύναμης στον ακήρυχτο πόλεμο με τη Ρωσία και την Κίνα. Και βέβαια, ολόκληρες περιοχές ζουν υπό το φόβο μιας τοπικής σύρραξης που μπορεί να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη.

Οι λαοί πρέπει να αντιδράσουν σε αυτό το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι, που τα μόνα θύματά του θα είναι οι ίδιοι. Παντού ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Παντού βάσεις θανάτου. Πλωτές ή επίγειες. Και μια ασφυκτική πίεση προς Ρωσία και Κίνα που αρχίζουν να νιώθουν υπό πίεση και εγκλωβισμένες.

Δείτε ακόμα...