Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για προμήθειες όπλων στην Ταϊβάν

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η Κίνα έστειλε διαμαρτυρία στις ΗΠΑ για την έγκριση της Ουάσιγκτον για παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν ύψους 95 εκατομμυρίων δολαρίων και για τη βοήθεια της Ταϊπέι στην εξυπηρέτηση των πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Patriot (SAMs), ανέφερε την Πέμπτη το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

«Η αμερικανική πλευρά έχει ήδη εγκρίνει την πώληση στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού στην Ταϊβάν έναντι 95 εκατ. δολαρίων και θα της παράσχει επίσης ειδικούς για την εξυπηρέτηση των Patriot SAM της», ανέφερε η δήλωση της στρατιωτικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με το μήνυμα, «η Κίνα εκφράζει τη διαμαρτυρία της για αυτό το θέμα και σε σχέση με αυτό, κάναμε μια σοβαρή διαμαρτυρία στις ΗΠΑ».

Η δήλωση διευκρινίζει ότι τέτοιες ενέργειες από την Ουάσιγκτον αποτελούν «σοβαρή παραβίαση συμφωνιών καθώς και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα αναλάβει ενεργά μέτρα για να τορπιλίσει τυχόν προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να παράσχουν υποστήριξη στην Ταιβάν. Θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», τονίζεται στο έγγραφο.

Το Πεκίνο ανησυχεί για τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταϊπέι. Οι αρχές της Κίνας επαναλαμβάνουν περιοδικά στον Λευκό Οίκο την ανάγκη να τηρείται η πολιτική «Μία Κίνα». Η Ταϊβάν διοικείται από την τοπική της διοίκηση από το 1949, αλλά το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως μια από τις επαρχίες του. Αυτή η θέση υποστηρίζεται από τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...