Η ΚΝΕ για την 28η Οκτώβρη: Πόλεμοι – φτώχεια – καπιταλισμός – και τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός! Με οργάνωση και αγώνα ο λαός γράφει Ιστορία!

Απελευθέρωση Αθήνας λαός ΚΚΕ ΕΑΜ ΕΛΑΣ
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ

Η εισβολή των στρατευμάτων της φασιστικής Ιταλίας τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ήταν η έναρξη μιας περιόδου που θα οδηγούσε στο δράμα της τριπλής φασιστικής κατοχής (ιταλικής, γερμανικής, βουλγαρικής) στη χώρα μας, αλλά και στην αφύπνιση και ηρωική, μαζική δράση του λαού και της νεολαίας, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ. Οι λαμπρές σελίδες αντίστασης του λαού μας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εμπνέουν και διδάσκουν τους σύγχρονους αγώνες.

Σήμερα οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, γεννούν νέες εστίες πολέμου, όπως την πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στα εδάφη της Ουκρανίας. Ολο και πιο συχνά βλέπουμε τίτλους, όπως «η Μέση Ανατολή φλέγεται», «συγκρούσεις στα Βαλκάνια» κ.ά. Ενας ολόκληρος λαός, ο παλαιστινιακός, παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, με ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα να εξελίσσεται εις βάρος του. Ενα έγκλημα που έχει την υπογραφή του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλο το σύστημα φοβούνται να συναντηθούν τα πολύτιμα διδάγματα της ένοπλης αντίστασης του λαού μας με τους σύγχρονους αγώνες των νέων, γι’ αυτό ξαναγράφουν την Ιστορία με βρώμικο μελάνι.

Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα… (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

Ο πόλεμος δεν ξεσπά σε «κενό αέρος». Είναι αποτέλεσμα των τεράστιων ανταγωνισμών που αναπτύσσονται μεταξύ των καπιταλιστών στην «ειρηνική» περίοδο. Ο,τι δεν μπορούν να λύσουν με συζητήσεις στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, το λύνουν με τις κάννες των όπλων. Ο πόλεμος, λοιπόν, βρίσκεται στο DNA του συστήματος.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν τον καπιταλιστικό κόσμο. Εγινε για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών, των πρώτων υλών κ.λπ., λίγα χρόνια μετά την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929. Ολα τα αστικά κράτη ανταγωνίζονταν για τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, οδηγώντας τους λαούς στη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή στην Ιστορία. Η ηττημένη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Γερμανία ήθελε τη «ρεβάνς» από την Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ οι «αδικημένες» της προηγούμενης μοιρασιάς, Ιταλία και Ιαπωνία, ζητούσαν το «κάτι παραπάνω».

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σήμερα, που οξύνονται ιδιαίτερα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα και Ρωσία. Μέρος αυτών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι και οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, η εντεινόμενη προσπάθεια να προωθηθούν επικίνδυνες συμφωνίες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όχημα τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Ηξερες ότι…

Ολα τα αστικά κράτη – ανεξάρτητα από το «στρατόπεδο» που επέλεξαν στον πόλεμο – είχαν στόχο την ανατροπή της εργατικής εξουσίας στη Σοβιετική Ενωση, τη διάλυση της μοναδικής κοινωνίας στον κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και ΗΠΑ «έσπρωχναν» με κάθε τρόπο τους ναζί και τους συμμάχους τους (Ιταλία, Ιαπωνία) εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης, ενισχύοντάς τους μέσω των επενδύσεων των μονοπωλίων τους (βλ. «Ford», «General Motors», «General Electric», «Standard Oil», IBM), αλλά και με Συμφωνίες, όπως αυτή του Μονάχου (1938), με την οποία παρέδωσαν την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ.

Αντάρτης – κλέφτης – παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός…

Η «εθνική ενότητα» που, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, διακηρύττουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, στοχεύει στο να υιοθετήσουμε τους «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης ως δικούς μας. Τέτοιοι είναι σήμερα η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στο χτύπημα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και η γεωστρατηγική αναβάθμιση, που μπλέκει τη χώρα στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΝΑΤΟ – ΕΕ, τη μετατρέπει σε μαγνήτη αντιποίνων, ενώ από τις ΝΑΤΟικές βάσεις της χώρας μας γίνονται επιθέσεις απέναντι σε άλλους λαούς.

«Εθνική ενότητα» δεν μπορεί να υπάρξει σε μια ταξική, άδικη κοινωνία, σε μια κοινωνία που υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεζόμενοι, πλούσιοι και φτωχοί.Το ΕΑΜ μαζί με τη θρυλική οργάνωση νεολαίας της ΕΠΟΝ, τον λαϊκό στρατό του ΕΛΑΣ και τις άλλες ΕΑΜικές Οργανώσεις (Εθνική Αλληλεγγύη, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΛΑΝ, ΟΠΛΑ, ΑΣΟ κ.λπ.), έχοντας για αιμοδότη τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, έδωσαν τιτάνιες μάχες για την απελευθέρωση της χώρας και ενάντια στις συνέπειες της Κατοχής.

Η Ιστορία διδάσκει ότι και το 1940 και τα κατοπινά χρόνια δεν ήμασταν «όλοι μαζί», δεν πολεμήσαμε κάτω από «την ίδια σημαία». Οτι η απελευθέρωση ήταν έργο του ίδιου του λαού, της ηρωικής δράσης του. Από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι και οι πολιτικές τους δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τις δυνάμεις κατοχής, οι γνωστοί δοσίλογοι, άλλες εγκατέλειψαν τη χώρα αρπάζοντας τα κρατικά αποθέματα σε χρυσό και εγκαταστάθηκαν μαζί με το Παλάτι στη Μ. Ανατολή, και άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στην «επόμενη μέρα», πώς θα διατηρήσουν την εξουσία τους και θα υπομονεύσουν τον δίκαιο αγώνα του λαού.

Μετά την αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού και τη συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας, σε συνθήκες ορμητικής ανόδου της απήχησης του ΚΚΕ και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, τα διαφορετικά τμήματα των Ελλήνων καπιταλιστών ξεπέρασαν τις προηγούμενες διαφωνίες τους και επιδόθηκαν, πριν ακόμα αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής, σε έναν κοινό αγώνα για τη διάσωση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Ηξερες ότι…

Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν γιορτάζει την απελευθέρωση από τη ναζιστική κατοχή, αλλά την έναρξη του πολέμου, γιατί τη χώρα απελευθέρωσε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ, δημιουργήματα του ΚΚΕ.

Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον!

Ο φασισμός – ναζισμός αποτελεί γνήσιο τέκνο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που επιστρατεύεται προκειμένου να χτυπηθεί το εργατικό – λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα. Συνδέεται με πολλαπλά νήματα με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και με μηχανισμούς του κράτους και αξιοποιείται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όξυνσης των προβλημάτων, έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αυτό αποδεικνύεται από την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού στην Ιταλία και τη Γερμανία, τη δικτατορία Μεταξά στην Ελλάδα το 1936, του Φράνκο στην Ισπανία κ.ά.

Φασιστικές οργανώσεις και άλλες παρακρατικές συμμορίες χρησιμοποιήθηκαν και στα λεγόμενα «δημοκρατικά» καπιταλιστικά κράτη, όπως οι «Φλεγόμενοι Σταυροί» στη Γαλλία κ.ά., ως μέσο καταστολής του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ενώ ταυτόχρονα παίρνονταν μέτρα καταστολής της δράσης των κομμουνιστών με χιλιάδες να δολοφονούνται, να φυλακίζονται και να εξορίζονται από τα αστικά κράτη.

Κράτησέ το…

Ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ενωσης ήταν αυτός που κάρφωσε το ναζιστικό κτήνος. Κάτω από την επίδρασή του, πολλοί λαοί της Ευρώπης πήραν την κατάσταση στα χέρια τους μετά τη λήξη του πολέμου.

Η 9η Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όταν στο γερμανικό κοινοβούλιο, το Ράιχσταγκ, κυμάτιζε η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο.Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η ΕΕ και «δημοκρατικά» καπιταλιστικά κράτη έχουν ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, αποκρύπτουν ότι η Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός τσάκισαν τον φασισμό, την ίδια ώρα που υμνούν δοσίλογους, συνεργάτες των ναζί, παρουσιάζοντάς τους ως εθνικούς ήρωες.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο φασισμός, χρειάζεται οργανωμένος και μαζικός αγώνας του λαού και της νέας γενιάς, που θα στοχεύει όχι μόνο τον ίδιο τον φασισμό, την αναγκαία απόκρουση και απομόνωσή του παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, σε κάθε γειτονιά, αλλά συνολικά τον πραγματικό αντίπαλο, τη ρίζα του, τη δικτατορία του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής!

Η Ιστορία δείχνει ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει από έναν λαό το αναφαίρετο δικαίωμα και ιστορικό καθήκον να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί συνολικά από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το συμπέρασμα αυτό είναι επίκαιρο σήμερα που κλιμακώνεται η πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων συμμάχων τους.

Η Ιστορία των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ με αιμοδότη το ΚΚΕ δείχνει τη δύναμη του λαού, όταν παίρνει τη ζωή στα χέρια του!

Οι λίγες δεκάδες ελεύθεροι κομμουνιστές, μαζί με όσους απέδρασαν από τις φυλακές και τις εξορίες, ανέλαβαν το τιτάνιο έργο της ανασυγκρότησης του ΚΚΕ και της συγκρότησης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Η μαζική ένταξη των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων σε αυτές τις οργανώσεις και η οργανωμένη δράση τους επέτρεψαν την κλιμάκωση ενός αγώνα που ξεκίνησε από τη μάχη ενάντια στην πείνα και την προστασία της σοδειάς, για να καταλήξει στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, σμπαραλιάζοντας τα κηρύγματα μοιρολατρίας περί των ανίκητων στρατιών του Γ’ Ράιχ.

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την εξουσία!

Οργανώσου στην ΚΝΕ! Γίνε κι εσύ κομμάτι του κόκκινου νήματος που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χτες. Γίνε κι εσύ μέρος της Ιστορίας… Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό!

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...