Η Κόκα – Κόλα πάει με όλα…

Κόκα κόλα

Της Ολυμπίας Χαλτσοτάκη (Ένωση Γυναικών Αργυρούπολης)

Ε, ναι λοιπόν. Πλέον μπορούμε να λέμε με βεβαιότητα ότι η κόκα-κόλα πάει με όλα…. Με κάθε είδους δραστηριότητα, με κάθε είδους εκπαιδευτικό ίδρυμα και τελευταία και σε forum για την “ισότητα των φύλων”. Απαραίτητο… συστατικό σε αυτά τα forum είναι η χρηματοδότηση της Coca Cola και βέβαια η παρουσία της πρεσβείας των ΗΠΑ, του πανταχού παρών κ. Pyatt! Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη. Σαν το απαραίτητο κερασάκι στην τούρτα.

“Παρών” στις “δραστηριότητες” για την εξοικείωση των παιδιών με το ΝΑΤΟ, για την δημιουργία των “American spaces” που ανακατεύονται με τα πάντα (πολιτισμός, ρομποτική, επιχειρηματικότητα κ.λ.π.). Σε αθλητικές διοργανώσεις, εκπαιδεύσεις δημοσιογράφων (ο Journalists About Journalism και το Media Literacy Institute), σε σεμινάρια και διάφορα forum, εκεί, παρών ο Αμερικανός πρέσβης και ό,τι αντιπροσωπεύει.

Τελευταία επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την “ισότητα των φύλων” και δη για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν είναι οι μόνοι. Όλος ο καπιταλιστικός κόσμος εδώ και κάποια χρόνια ασχολούνται με το θέμα αυτό. Οι γυναικείες οργανώσεις που εκπορεύονται από τα σπλάχνα τους, τα λόμπι που έχουν δημιουργήσει στα πλαίσια της ΕΕ, ΜΚΟ που αντιπροσωπεύουν τάχα μου τα “δικαιώματα των γυναικών”, επικεντρώνονται με μονομανία στην αύξηση του αριθμού των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην επιχειρηματικότητα.

Για τις εργαζόμενες, τις επαγγελματίες, τις αυτοαπασχολούμενες και μισθωτές επιστήμονες και τα υπόλοιπα προβλήματά τους, “αφιερώνουν” λίγα κροκοδείλια δάκρυα και that’s all!

Πρόσφατη αφορμή αποτέλεσε η Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις “ έμφυλες πτυχές της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του Covid-19, καθώς και την ευρύτερη θεματική της ισότιμης εκπροσώπησης των δύο φύλων στις θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων”, που διοργάνωσε την Τρίτη 5 Μάη η οργάνωση «Women On Top», στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η συζήτηση έγινε με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ και της «Coca Cola 3Ε», με τη συνεργασία των οργανώσεων «Women Act» και «Lean In Hellas», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Παραβρέθηκαν και μίλησαν και εκπρόσωποι ΜΚΟ όπως “solidarity now”, “action aid”, εκπρόσωποι του Υπ. Παιδείας και φυσικά και εκπρόσωπος της Κόκα-κόλα (είπαμε, πάει με όλα και με όλους). Οι προαναφερόμενες γυναικείες οργανώσεις αντιπροσωπεύουν κυρίως γυναίκες-επιχειρηματίες ή διευθυντικά στελέχη.

Εκεί και ο αγαπημένος μας πρέσβης, αφού δήλωσε την περηφάνια του για την Κόκα-Κόλα 3Ε, που σπονσοράρει την εκδήλωση, ανακοίνωσε το …. μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την προώθηση της “ισότητας των φύλων” στην Ελλάδα. Μίλησε για την πρωτοβουλία «Women’s global development and prosperity iniative» (“Η συμβολή των γυναικών στην παγκόσμια ανάπτυξη και στις πρωτοβουλίες για την ευημερία”), η οποία έχει στόχο να εμπλέξει 50 εκ. γυναίκες από όλο τον κόσμο έως το 2025 σε δραστηριότητες της αμερικάνικης κυβέρνησης, αλλά και προγράμματα αμερικάνικων μονοπωλίων και “δεξαμενών σκέψης”. Στόχος των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι ο εντοπισμός γυναικών “με ιδιαίτερα ταλέντα και δεξιότητες” σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, η ενδυνάμωση και υποστήριξή τους.

Συγκινητικό το ενδιαφέρον τους, δεν λέω, για την υποστήριξη των «ταλαντούχων γυναικών», αλλά δεν μας βγάζεις από το κεφάλι ότι η αξιοποίησή τους θα γίνει με βάση τα συμφέροντα των αμερικάνικων μονοπωλίων. Η μακρόχρονη ανίχνευση και απορρόφηση ιδιαίτερα “ταλαντούχων ανθρώπων”, όλων των τομέων, δείχνει τον τωρινό στόχο τους.

Υ.Γ. Αν μη τι άλλο, αυτό το forum ενέταξε καινούριο λεξιλόγιο στον καθημερινό μας αγώνα. «Συμπερίληψη (inclusion), “capacity”, «ομαδοσυνεργατικό πνεύμα». Ό,τι μας έλειπε!!!.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...