Η Κούβα θα συνεργαστεί με το Ιράν για εμβόλιο κορονοϊού

Κουβανοί Γιατροί

Η Κούβα δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν για τη μεταφορά της τεχνολογίας για τον πιο προηγμένο υποψήφιο εμβόλιο κορονοϊού και για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών τελευταίου σταδίου σε ανθρώπους του εμβολιασμού στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι σύμμαχοι υπόκεινται και στις δύο αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ που εξαιρούν την ιατρική, αλλά συχνά εμποδίζουν τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες να διαπραγματεύονται μαζί τους και ως εκ τούτου επιδιώκουν να είναι ανεξάρτητες.

Το Ιράν ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους για το πρώτο εγχώριο υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 στα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ η Κούβα έχει τέσσερις υποψηφίους επί του παρόντος σε δοκιμές, αν και δεν έχει ακόμη γίνει σε ανθρώπους.

Το Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay της Κούβας δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι υπέγραψε συμφωνία με το Ινστιτούτο Pasteur του Ιράν για να συνεργαστεί στη δοκιμή του Soberana 2.

«Αυτή η συνέργεια θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν ταχύτερα στον εμβολιασμό κατά του ιού SARS-CoV-2», ανέφερε δήλωση.

Εκτός από την ανάπτυξη του δικού του εμβολίου, το Ιράν συμμετέχει στο πρόγραμμα COVAX που στοχεύει στην εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 για φτωχότερες χώρες. Ωστόσο, ο Ανώτατος Ηγέτης του απαγόρευσε την Κυβέρνηση την εισαγωγή εμβολίων COVID-19 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας τις δυτικές δυνάμεις «αναξιόπιστες».

Η Κούβα δεν μίλησε για την εισαγωγή εμβολίων από αλλού και είπε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού της κατά του COVID-19 με το δικό της εμβόλιο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πηγή: Reuters

Δείτε ακόμα...