Η κουβανική ιατρική ταξιαρχία φτάνει στη Μοζαμβίκη

Κουβανοί Γιατροί

Τις επόμενες μέρες, ιατρική ταξιαρχία του κουβανικού σώματος Henry Reeve θα φτάσει στη Μοζαμβίκη, όπως ανακοίνωσε ο Pavel Díaz Hernández, Πρέσβης των Μεγάλων Αντιλλών, χθες, σε συνέντευξη Τύπου.

Το εβδομαδιαίο Visão Aberta δημοσιεύει το πρώτο μέρος μιας μακράς συνέντευξης στην οποία ο διπλωμάτης εξηγεί ότι τα μέλη της ομάδας θα συμμετάσχουν στις προσπάθειες της Μοζαμβίκης να αντιμετωπίσουν τον SARS-CoV-2.

Η ταξιαρχία του Διεθνούς Σώματος των Ιατρών ειδικεύεται σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών και δημιουργήθηκε το 2005 από τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, τον Φιδέλ Κάστρο.

Η συνέντευξη ασχολείται με ζητήματα που σχετίζονται με το σύστημα επιδημιολογικών μέτρων και ιατρικού πρωτοκόλλου που έχει αναπτύξει η Κούβα. Αυτό επέτρεψε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαχείριση θετικών και ύποπτων περιπτώσεων, να παρακολουθηθούν οι αλυσίδες των λοιμώξεων. Όπως επίσης και να περιοριστεί -να μπει δίχτυ προστασίας- στον ιό.

Όλα αυτά εν μέσω της εντατικοποίησης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στην Κούβα, των οποίων η απάνθρωπη φύση έχει εκτεθεί με τις πιο πρόσφατες ενέργειες.

Με αυτά τα μέτρα, η Ουάσινγκτον στέρησε στο νησί την απόκτηση βασικών φαρμάκων, εξοπλισμού και εξαρτημάτων στη μάχη κατά της Covid-19.

Άλλα θέματα που ασχολήθηκε ο επικεφαλής του κουβανέζικου νομοθετικού σώματος είναι ο ρόλος της επιστήμης του νησιού της επανάστασης στην εφαρμογή ερευνητικών αποτελεσμάτων με φάρμακα των οποίων τα αποτελέσματα ήταν καθοριστικά.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ιατρική βοήθεια που προσφέρει η Κούβα σε περιόδους πανδημίας σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής. Παρά την ύπουλη εκστρατεία που διεξάγουν οι ΗΠΑ, ενάντια στην αλτρουιστική αποστολή των κουβανών γιατρών να σώσουν ζωές στις πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον της κουβανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, η οποία μέχρι τώρα καλύπτεται από πέπλο σιωπής. Με παράλληλη ατιμωρησία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την προκλητική συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που δεν συνεργάζονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πηγή: Prensa Latina

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...