«Η κυβέρνηση αγνοεί και …“σαν να μην πέρασε μια μέρα” αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των ιδρυμάτων»

Πανεπιστήμιο Πειραιά
Πηγή: Eurokinissi

Μετά από 2 χρόνια κλειστών πανεπιστημίων η κυβέρνηση ανακοίνωσε την δια ζώσης λειτουργία τους από 1η Οκτώβρη.

Τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και έχουν ως βάση τους το γεγονός ότι πάνω από το 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά εμβολιασμού του διοικητικού προσωπικού είναι άνω του 87% και των μελών ΔΕΠ άνω του 91%.

Η μετατροπή του εμβολίου από απαραίτητο εργαλείο σε μέσο διαχωρισμού εφαρμόζεται και στην ανώτατη εκπαίδευση μακριά από το αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για όλους, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και ενημέρωσης στα ιδρύματα. Όπως ανακοινώθηκε, το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Το υπουργείο αναφέρεται ακόμα γενικά στη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ, εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας edupass.gov.gr.

Παράλληλα, προβλέπεται πρακτική άσκηση με φυσική παρουσία σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους, υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός, τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό, χωρίς βέβαια να έχει ταυτόχρονα προσληφθεί και το αντίστοιχο προσωπικό για τα παραπάνω.

Για την περίπτωση εντοπισμού θετικών κρουσμάτων δεν προβλέπεται τίποτα συγκεκριμένο. Σε ερωτήματα δε που τέθηκαν γι’ αυτό το θέμα, το υπουργείο παρέπεμψε αόριστα στις γενικές ιχνηλατήσεις του ΕΟΔΥ…

Με αφορμή τα ελλιπή μέτρα το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση:

«Οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, που η κυβέρνηση επαινεί για τη συμμετοχή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, έχουν αναλάβει την ατομική τους ευθύνη. Έχουν όμως και αιτήματα, που η κυβέρνηση αγνοεί και …“σαν να μην πέρασε μια μέρα” αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των ιδρυμάτων.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για:

  • Εμβολιαστικά κέντρα και σταθμοί διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapid test για όλους τους φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Πανεπιστημίων. Να προσληφθούν καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας. Να αξιοποιηθούν επιπλέον αμφιθέατρα, αίθουσες, συνεδριακά κέντρα για την αραίωση των φοιτητών.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Δημιουργία και στελέχωση ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιατρική καθοδήγηση και την παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή.»
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...