Η κυβέρνηση δεν αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών

EUROKINISSI

Διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τις κινητοποιήσεις και την αγανάκτηση που προκάλεσε σε αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών και καλλιτεχνικά σωματεία το Προεδρικού Διατάγματος 85/22.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν υποτίθεται «η αναβάθμιση και διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», Ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποσύρει το επίμαχο Προεδρικό Διατάγματα υποστηρίζοντας πως «δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο».

Όπως έγινε γνωστό στη κυβερνητική σύσκεψη «συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου», σε μια λογική διαβάθμισης και συνεπώς κατηγοριοποίησης των πτυχίων, χωρίς να απαντά στο αίτημα για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών.

Σε ότι φορά την αναβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών έγινε γνωστό πως το θέμα «αναλαμβάνουν Μικτές Επιτροπές με εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής».

ΚΚΕ: Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι σήμερα με βάση την εξέλιξη της Τέχνης και τις ανάγκες της κοινωνίας και των καλλιτεχνών προβάλουν υπερώριμα και επιτακτικά τα αιτήματα για:

  • Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών.
  • Άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Όλοι οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών να ανήκουν μισθολογικά στην κατηγορία ΤΕ (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ). Οι τίτλοι σπουδών τους να μπορούν στο μεταβατικό στάδιο να αναβαθμιστούν σε ανώτατους μέσα από καθορισμένη διαδικασία.
  • Αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...