Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να καλύψει τους μισθούς των συμβασιούχων του Δήμου Πατρέων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας με επικεφαλής τον ήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Πατρέων παρουσίασε το σοβαρό θέμα που απασχολεί τον δήμο και αφορά την κάλυψη της δαπάνης για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολήθηκαν στον Δήμο της Πάτρας με προγράμματα του ΟΑΕΔ και των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με δικαστικές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές μετακυλίουν το ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος για τους εν λόγω εργαζόμενους στον Δήμο Πατρέων, χωρίς αυτό να καλύπτεται από την κρατική χρηματοδότηση. Από το 2019 έως σήμερα ο Δήμος Πατρέων έχει δαπανήσει, από ίδιους πόρους, περί τα 11.500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται αλματωδώς τους ερχόμενους μήνες, καθώς η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις ανέρχεται περίπου στα 715.000 ευρώ μηνιαίως.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους εργαζόμενους να μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια, να μην μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους μακροπρόθεσμα, στην ουσία να έχουν μισή δουλειά και μισθό που δεν καλύπτει ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Ο δε δήμος επίσης να μην μπορεί να σχεδιάσει σωστά τη λειτουργία των υπηρεσιών του, καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι δεν κατανέμονται με βάση τις ανάγκες του δήμου, θεωρούνται από τον ΟΑΕΔ «ωφελούμενοι», με συνέπεια να απαγορεύεται να κάνουν μία σειρά εργασίες, όπως να χειριστούν βαριά οχήματα, μηχανήματα, να συμμετέχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων κλπ.

Λύση σ’ αυτό το πρόβλημα ο Δήμος Πατρέων θεωρεί ότι είναι η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους δήμους, με βάση τις ανάγκες τους. Η ενίσχυση των δήμων με επαρκές προσωπικό, με τις κατάλληλες ειδικότητες και με κάλυψη της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Με αίτημα την έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τους συμβασιούχους και την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό, η Δημοτική Αρχή Πάτρας διοργανώνει την Τρίτη 26 Ιούλη κινητοποίηση στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Απόλυτη συμπαράσταση από το ΚΚΕ στο αίτημα του Δήμου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση από όλες τις κυβερνήσεις με τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη», τον «Κλεισθένη» και με τη συνέχεια των αντιδραστικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που όλες συνδέθηκαν με τον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ένταση της φοροεπιδρομής και την επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, την ανταπόδοση και τις ιδιωτικοποιήσεις σε Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, με τις ΣΔΙΤ για έργα και υποδομές, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την αποδυνάμωση των υπηρεσιών των δήμων και Περιφερειών από μόνιμο προσωπικό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύψει με κάθε τρόπο τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, γιατί είναι προσλήψεις του υπουργείου Εργασίας με τα συγκεκριμένα προγράμματα, με συμβάσεις που έγιναν με τον ΟΑΕΔ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της Βουλής, για να προωθήσει το αίτημα για την κάλυψη της δαπάνης από την κυβέρνηση και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα.

Η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...