Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις για τη συντριβή του «Antonov», αλλά και να πάρει μέτρα προστασίας των κατοίκων

Συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου Antonov έξω στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, Κυριακή 17 Ιουλίου 2022. (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/EUROKINISSI)

Απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν για το τραγικό περιστατικό της συντριβής του αεροσκάφους στην περιοχή και τον χαμό του 8μελούς πληρώματός του απαιτεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως «η ελάχιστη ευθύνη της κυβέρνησης είναι να ενημερώσει υπεύθυνα τον λαό». 

Στέκεται στο γεγονός πως «σε ένα διεθνές σκηνικό πολέμου, στον οποίο έχει άμεση εμπλοκή η χώρα μας με την ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του “ευρωατλαντικού τόξου” που συνοδεύεται από μια τεράστιων διαστάσεων μεταφορά -με διάφορους τρόπους και διαδικασίες- επικίνδυνων οπλικών συστημάτων, απαιτούνται απαντήσεις:

  • «Για το φορτίο, που επισήμως φέρεται να είναι εκπαιδευτικά πυρομαχικά, αλλά ευρήματα και μαρτυρίες δείχνουν όψεις επιχειρησιακών. Είναι χαρακτηριστικές οι δημοσιευμένες πληροφορίες πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροσκάφους συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για την επείγουσα παράδοση στρατιωτικών υλικών.
  • Για τη διαδρομή, αφού από αλλού δηλώνεται ως προορισμός η Ιορδανία, αλλού το Μπαγκλαντές, ενώ τα προηγούμενα 24ωρα το αεροσκάφος φαίνεται να έκανε δρομολόγια στην Άγκυρα, από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και την Οστράβα της Τσεχίας προς την Ρζεσζόφ της Πολωνίας (που αποτελεί κόμβο των αμερικανικών δυνάμεων για την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία).
  • Για τους χειρισμούς που προτάθηκαν, αφού από τύχη το αεροσκάφος δεν κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή ή και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ αντίστοιχοι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι θα προκαλούνταν αν είχε επιλεγεί το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης».

Γι’ αυτό, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα:

  • «Σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, δεδομένου του επικίνδυνου φορτίου και της διασποράς του.
  • Στη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της Υγείας με όλους τους απαραίτητους ελέγχους και μετρήσεις που απαιτούνται τόσο στο έδαφος, όσο και στον αέρα. Ιδιαίτερα να μελετηθούν οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, στα τρόφιμα γεωργικής ή ζωικής παραγωγής.
  • Στην αποζημίωση της κατεστραμμένης από το ατύχημα παραγωγής, αλλά και των πιθανών καταστροφών που θα επιφέρει η απαγόρευση της μετακίνησης των αγροτών στα χωράφια τους για όσο απαιτηθεί.
  • Στις αναγκαίες μελέτες και αποζημιώσεις σε περίπτωση που οι έλεγχοι και οι έρευνες καταλήξουν σε συνολικότερη απαξίωση του εδάφους και των χωραφιών λόγω μόλυνσης του υπεδάφους. Χρειάζεται να μελετηθούν τα αποτελέσματα από την καύση των εκρηκτικών, αλλά και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους, η έκλυση ουσιών και η τοξικότητά τους».
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...