Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τους χώρους εποπτευόμενου κοινωνικού θανάτου των εξαρτημένων

Εθνικό Συμβούλιου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)
Εθνικό Συμβούλιου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)

Πώς αποδεικνύονται τα σχέδια της τωρινής, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων, αλλά και ποια η διαχρονική τους στάση απέναντι στο φαινόμενο της εξάρτησης και της χρήσης ναρκωτικών, μέσα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Όπως τονίζει, «στην περίοδο που διανύουμε:

• Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο όπως δείχνει και η μέτρηση των λυμάτων.

• Οι κοινωνικές συνθήκες όπως η σχολική διαρροή, η ανεργία, η επιδείνωση των όρων εργασίας, η άνιση πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η απουσία ποιοτικού ελεύθερου χρόνου σε συνδυασμό με την αδυναμία ανταπόκρισης στις μαθησιακές απαιτήσεις στρώνουν το έδαφος για αύξηση της χρήσης και της εξάρτησης.

• Επιδεινώνονται οι ψυχολογικοί όροι που ευνοούν τη χρήση όπως το άγχος, η μοναξιά, τα αισθήματα ανεπάρκειας, η ενοχή, η απαισιοδοξία για το μέλλον, ιδιαίτερα μετά τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

• Διάφοροι μύθοι περί ακίνδυνων ναρκωτικών και υγιούς χρήσης συνοδεύουν τις βλέψεις διάφορων μονοπωλίων για κερδοφορία από επενδύσεις στα ναρκωτικά, μειώνοντας τα αντανακλαστικά των νέων απέναντί τους».

Ωστόσο, συνεχίζει το ΕΣΥΝ, «η κυβέρνηση μέσω του πιο αντιπροσωπευτικού εκπροσώπου της νομιμοποιεί τους χώρους εποπτευόμενου κοινωνικού θανάτου των εξαρτημένων. Πουθενά δεν έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα των ΧΕΧ απέναντι στο πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες».

Αντίθετα, υπογραμμίζει πως θα φανούν πολύ αποτελεσματικοί στο κρύψιμο των χρηστών πίσω από τη βιτρίνα, για να μη χαλάνε τη μόστρα των τουριστικών επενδύσεων στο κέντρο της Αθήνας, για χάρη των οποίων η κυβέρνηση δεν διστάζει να νομιμοποιήσει, ουσιαστικά, τη χρήση όλων των ναρκωτικών ουσιών, ενώ από την άλλη «γίνονται χρόνιες προσπάθειες να διαλυθούν τα προγράμματα στεγνής θεραπείας, αλλά και οι φορείς πρόληψης μέσω της υποχρηματοδότησης, της μείωσης προσωπικού, της μείωσης των πρωτοβουλιών που ενισχύουν το κίνητρο για ένταξη στη θεραπεία κλπ.».

«Δεν ανεχόμαστε την καταδίκη των χρηστών στην ακροβασία μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου» ξεκαθαρίζει και απαιτεί: 

  • Να κλείσει τώρα ο ΧΕΧ στο κέντρο της Αθήνας και να μη δημιουργηθεί κανένας καινούριος πουθενά στη χώρα.
  • Κατάργηση του νόμου για τη θεσμοθέτηση των ΧΕΧ.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων Streetwork με σκοπό τη δημιουργία κινήτρων για απεξάρτηση στους εξαρτημένους.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων στεγνής θεραπείας σε δομές, μόνιμο προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης σε δομές, μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και ουσιαστική ενίσχυση της σύνδεσής τους με την εκπαίδευση, την εργασία, το στρατό κλπ.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...