Η κυβέρνηση της ΝΔ φτιάχνει την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το θεσμικό πλαίσιο

Την κορύφωση της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «ενώ αλληλοσυμπληρώνονται, στην ουσία ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μιλώντας στη σημερινή διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναπαράγει μεγάλα, ανούσια και κενά λόγια για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την ώρα που για τα λαϊκά νοικοκυριά, η μόρφωση των παιδιών τους έχει γίνει ένα πανάκριβο σπορ, που πληρώνουν φροντιστήρια, δαπάνες, έξοδα φοίτησης που είναι πλέον απαγορευτικά σε πόλεις εκτός του μόνιμου τόπου διαμονής. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η κοινή λογική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων υποτάσσεται στις ανάγκες αναπαραγωγής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που ικανοποιούνται με την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και το τσάκισμα της ριζοσπαστικοποίησης. Αυτό εξηγεί και τη στάση σας απέναντι στα Πανεπιστήμια την περίοδο της πανδημίας. Κρατάτε κλειστά τα Πανεπιστήμια για τη ζωντανή εκπαιδευτική δραστηριότητα και τους φοιτητές, ενώ αντίθετα παραμένουν ανοιχτά για την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται εντός των Πανεπιστημίων».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως «εμβληματική» συνέχεια των προηγούμενων «εμβληματικών» μεταρρυθμίσεων των Διαμαντοπούλου και Γαβρόγλου και αναδεικνύει την κοινή αφετηρία όλων των αστικών κομμάτων που είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ, η αξιολόγησή τους με κριτήρια τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνικής εξέλιξης. Όλα τα αστικά κόμματα, συνέχισε, συμφωνούν στη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με επιχειρήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, στην κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση των πτυχίων, στην απαξίωση σπουδών, στην ισοτίμηση των πτυχίων με τα διπλώματα κολεγίων, στην αποσύνδεση των πτυχίων από την επαγγελματική δραστηριότητα, όλοι τους συμφωνούν στην κατεύθυνση της ΕΕ για τον «Ενιαίο Ακαδημαϊκό Χώρο». 

Όσον αφορά την καταστολή, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, απογείωσε την ένταση της καταστολής στα Πανεπιστήμια αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προετοίμασε το θεσμικό πλαίσιο καταστολής μέσα στα ΑΕΙ, εξηγώντας πως τώρα η κυβέρνηση φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες και πειθαρχικά συμβούλια για να τσακίσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που διεκδικεί τα δικαιώματά του, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα μετέτρεψε ουσιαστικά σε ποινικό αδίκημα τη διαμαρτυρία Φοιτητικών Συλλόγων την ώρα της συνεδρίασης του πρυτανικού συμβουλίου.

Κατήγγειλε πως όλα τα κόμματα κάνουν λόγο για ακαδημαϊκό άσυλο και όχι πανεπιστημιακό, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η δράση των Φοιτητικών Συλλόγων και των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια, γιατί επιθυμούν την καταστολή του φοιτητικού, λαϊκού και εργατικού κινήματος που διεκδικεί τα δικαιώματά του. Είναι βαθιά ανιστόρητη η κυβέρνηση, εάν νομίζει πως θα βάλει στον γύψο το κίνημα, «το νομοσχέδιο θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων», κατέληξε. 

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...