Η κυβέρνηση ζητά από αθλητές να επιστρέψουν χρήματα από πριμ για την κατάκτηση μεταλλίων!

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2019 - Ντόχα, Κατάρ
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2019 – Ντόχα, Κατάρ / Οι τρεις νικήτριες του Επί κοντό Στεφανίδη, Μόρις και Σιντόροβα / Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση όχι μόνο χρωστά σε αθλητές χρήματα από τα πριμ που προβλέπονται από το νόμο για την κατάκτηση μεταλλίων, αλλά τους ζητά να επιστρέψουν και αυτά που πήραν, όπως προκύπτει από τις σοβαρές καταγγελίες που έκανε η χρυσή ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδου.

Συγκεκριμένα η Κ. Στεφανίδου ανέφερε σε δηλώσεις της σε ιστοσελίδα:

«Ούτε η Παπαχρήστου, αλλά ούτε και ο Φιλιππίδης θα πάρουν χρήματα για τα μετάλλια που κατέκτησαν το 2017 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και αν συνεχίσουν αυτό θα επηρεάσει και άλλους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του 2019.

Αυτό επηρεάζει και εμένα αλλά όχι και τόσο γιατί θα έπαιρνα το 20% επειδή έχω καλύτερα μετάλλια στον ανοικτό στίβο με εξαίρεση το ευρωπαϊκό του 2018. Το τρελό είναι ότι ζητάνε πίσω χρήματα από το 2016 και όχι από κάποιον άλλον χρόνο και ο νόμος υπάρχει από το 1999.

Κατερίνα Στεφανίδου λαμπαδηδρόμος στην τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους Ολυμπιακούς του 2020
Φώτο Αρχείου / Κατερίνα Στεφανίδου λαμπαδηδρόμος στην τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους Ολυμπιακούς του 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Οπότε σίγουρα αισθανόμαστε ότι στοχοποιούμαστε. Προσπαθούν να βρουν τρόπους να γλιτώσουν χρήματα πληγώνοντας αθλητές και βασικά πηγαίνοντας κόντρα στους νόμους με αστείες δικαιολογίες. Ο νυν υπουργός υποτίθεται ότι θα προσπαθούσε να το λύσει, αλλά έχουν περάσει πολλοί μήνες που δεν υπήρχε πρόοδος και ο υπουργός δεν απαντά καν στα mail που του στέλνει κάθε κάτοχος μεταλλίου σε κλειστό στίβο από το 2016.

Έστειλαν ένα mail στην Ομοσπονδία με το οποίο ρωτούν εάν είναι ισάξιοι οι αγώνες κλειστού και ανοικτού στίβου. Δεν είμαι δικηγόρος αλλά ξέρω ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Όλοι αισθανόμαστε ότι προσπαθούν να μας παγιδεύσουν με αυτή την ερώτηση και ανεξάρτητα από την απάντηση θα βρουν μία δικαιολογία».

Η συνέχεια δόθηκε μέσω twitter, όπου η κορυφαία αθλήτρια του στίβου ανάρτησε το σχετικό κείμενο. Ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς σε απάντησή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νομοθετική λύση στο θέμα και απέδωσε το πρόβλημα στο ότι ο νόμος αναγνωρίζει μόνο τις διοργανώσεις ανοικτού στίβου ως επιβραβευόμενες.

Ωστόσο η Κ. Στεφανίδη διέψευσε ότι ο νόμος κάνει αυτή τη διάκριση λέγοντας ότι «ο νόμος δεν αναφέρεται πουθενά σε συνθήκες. Μόνο σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Κατερίνα Στεφανίδου
Φώτο Αρχείου / Η Κατερίνα Στεφανίδου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Ζυρίχη το 2014 / Πηγή: Eurokinissi

Από την πλευρά του ο υφ. Αθλητισμού υποστήριξε και αυτός ότι «η βούληση είναι ξεκάθαρη: θα λυθεί άμεσα και νόμιμα το ζήτημα» λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο προσπαθούν με αστείες δικαιολογίες να καλύψουν το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη μία συντονισμένη επίθεση ενάντια σε αθλητές και αθλητικές ομοσπονδίες, με κορυφαίο παράδειγμα το περιβόητο Αθλητικό Μητρώο που προωθεί και έχει συναντήσει την κάθετη αντίθεση του συνόλου του αθλητικού κόσμου.

Δείτε ακόμα...