Η Λιθουανία απέκλεισε σιδηροδρομικώς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ – Έντονη αντίδραση της Μόσχας

Στον σιδηροδρομικό αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ έχει προχωρήσει η Λιθουανία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της, από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.

Ο ρωσικός θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανό απεσταλμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας, μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα «θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι η απαγόρευση ενδέχεται να επηρεάσει έως και τα μισά προϊόντα που μεταφέρονται με τρένο στον θύλακα.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοφανή» την απόφαση και είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει. «Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Αποτελεί παραβίαση των πάντων», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Τη θεωρούμε παράνομη. Η κατάσταση είναι περισσότερο από σοβαρή (…) χρειαζόμαστε μια σοβαρή, σε βάθος ανάλυση για να εξετάσουμε την απάντησή μας», είχε προσθέσει.

«Χαιρετίζουμε τη θέση αρχής της Λιθουανίας και υποστηρίζουμε σθεναρά τους Λιθουανούς φίλους μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...