Η Μαδρίτη στέλνει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού της Ισπανίας Alvaro de Bazan (F1010)
Φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού της Ισπανίας Alvaro de Bazan (F1010)

Η Ισπανία έστειλε πολεμικά πλοία να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης στρατευμάτων εκατέρωθεν των Ουκρανικών συνόρων από πλευράς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Ρόμπλες στους δημοσιογράφους. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να πει, για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η υπουργός. Η Ρόμπλες τόνισε πάντως η Ισπανία προτιμά να δοθεί μια «αποκλειστικώς διπλωματική απάντηση» στην κρίση.

Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει την Ουκρανία με νέο πακέτο συστημάτων ασφαλείας για να συμβάλει στην αύξηση των αμυντικών της δυνατοτήτων έναντι της απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει προ ολίγων 24ώρων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δώσει άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Πηγή: cnn

Δείτε ακόμα...