Η Μάλτα παρούσα στους ανταγωνισμούς στη Λιβύη

6η Σύνοδος των Χωρών του Νότου της ΕΕ (Southern EU Countries Summit), την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, στην Βαλέτα της Μάλτας
Φώτο Αρχείου / 6η Σύνοδος των Χωρών του Νότου της ΕΕ (Southern EU Countries Summit), την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, στην Βαλέτα της Μάλτας / Πηγή: Eurokinissi

Η Μάλτα είναι χώρα μέλος της ΕΕ από το 2004. Ωστόσο η κρίση στη Λιβύη, η παρουσία της Τουρκίας, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ανάμεσα στη Λιβύη και τη Μάλτα και άλλα οικονομικά συμφέροντα των αστικών τάξεων της Μάλτας και της Τουρκίας, την οδήγησαν σε αλλαγή στάσης προς την πολιτική της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών της Μάλτας, της Τουρκίας και της Λιβύης εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με το οποίο η Μάλτα και η Τουρκία, τόνισαν την υποστήριξη τους στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ, επεσήμαναν δε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι η σταθερότητα και η ασφάλειας της Λιβύης έχουν ζωτική σημασία.

Επίσης συμφώνησαν την προώθηση της κοινής συνεργασίας, της επιστροφής των Μαλτέζικων και Τουρκικών εταιριών στη Λιβύη, την επανέναρξη των πτήσεων ανάμεσα στη Λιβύη, τη Μάλτα και την Τουρκία. Επίσης συμφώνησαν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Σάρατζ, με μέτρα ενίσχυσης της καταστολής, με σκοπό την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από την περιοχή του Σάχελ, με την παρουσία δυνάμεων στα νότια σύνορα της Λιβύης, καθώς και την αύξηση του εξοπλισμού και του δυναμικού των δυνάμεων της Ακτοφυλακής της Λιβύης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η προσέγγιση των τριών χωρών, οφείλεται και στο γεγονός ότι η Μάλτα εποφθαλμιά τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 1981. Να αναφέρουμε εδώ ότι η Μάλτα είχε συμφωνήσει με τη Λιβύη και προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας το 1982. Η δικαστική απόφαση βγήκε το 1985, με την οποία η Μάλτα έχασε 4100 τετραγωνικά χιλιόμετρα της υφαλοκρηπίδας της. Αυτό έγινε διότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν έδωσε πλήρη επήρεια στην Μάλτα και έτσι η οριοθετημένη γραμμή είναι βορειότερα της μέσης γραμμής και έδωσε μεγαλύτερη ΑΟΖ στην Λιβύη. Η Μάλτα υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη το 1986. Επίσης η Τουρκία αξιοποιεί τη διαφοροποίηση της Μάλτας για τη δημιουργία νέων αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ. 

Η Μάλτα έχει αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας, αφού στο νησί λειτουργούν τουρκικές τράπεζες και είναι σε εξέλιξη εκατοντάδες επενδύσεις τουρκικών κεφαλαίων, όπως οδικών έργων, τουριστικών επιχειρήσεων, κ.α.

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

Η Λιβύη είναι χώρα που διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιμπεριαλιστές ορέγονται τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ο λαός της Λιβύης, όπως και ο λαός της Μάλτας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, δεν έχουν κανένα όφελος από αυτές τις διαμάχες και τις πολεμικές συγκρούσεις που διεξάγονται στη Λιβύη.

Μόνο όταν οι λαοί αυτών των χωρών πάρουν την υπόθεση στα χέρια, απαλλαγούν από την ιμπεριαλιστική παρουσία και χαράξουν το δικό τους δρόμο προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, μπορούν να σταματήσουν οι πόλεμοι, θα υπάρξει πραγματική ειρήνη και ευημερία για τους λαούς.

Λ.Α

Δείτε ακόμα...