Η Μαύρη Θάλασσα συνεχίζει να είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Το σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής USCGC Hamilton (WMSL 753) / Πηγή: wikipedia

Στις 27 Απριλίου το σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής USCGC Hamilton (WMSL 753) έπλευσε προς την Μαύρη θάλασσα «για υποστήριξη συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ». Το Hamilton είναι το πρώτο σκάφος της ακτοφυλακής που επισκέπτεται την Μαύρη θάλασσα από το 2008. Πριν από αυτό, το USCGC Dallas (WHEC 716) είχε επισκεφθεί ξανά την Μ. Θάλασσα δυο φορές (2008, 1995).

Η περιπολία αυτή στη Μ. Θάλασσα έρχεται μετά από κατάπλου του Hamilton σε Νάπολη και Ρότα στην Ισπανία, για ανεφοδιασμό.

Το πολεμικό ναυτικό και η ακτοφυλακή των ΗΠΑ επιχειρούν έξω από τα παράκτια ύδατα στον ανοικτό ωκεανό εξασφαλίζοντας «σταθερότητα και ανοικτές θαλάσσιες γραμμές». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του 6ου στόλου σκάφη της ακτοφυλακής των ΗΠΑ επιχειρούν σε αποστολές ρουτίνας με τον 6ο στόλο και συνεργάζονται με τα πολεμικά ναυτικά και τις ακτοφυλακές συμμαχικών ή άλλων κρατών.

Ο 6ος στόλος στο πλαίσιο της αποστολής του να εκτελεί όλο το φάσμα των διακλαδικών ή ναυτικών επιχειρήσεων εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, συχνά επιχειρεί και στην Μαύρη Θάλασσα.

Η ιστοσελίδα με δεδομένη την πρόσφατη ματαίωση του πλου των USS Donald Cook και USS Roosevelt προς την Μ. Θάλασσα, υπενθυμίζει ότι, πριν από το Hamilton, τον Μάρτιο 2021 είχαν πραγματοποιήσει εκεί περιπολία ρουτίνας το καταδρομικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσεως Ticonderoga, USS Monterey (CG 61) και το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων τύπου Arleigh  Burke, USS Thomas Hudner (DDG 116).

Η Μαύρη Θάλασσα παραμένει στο στόχαστρο των ΗΠΑ, για την περικύκλωση της Ρωσίας, έστω και αν δεν ανέπτυξε προς το παρόν ναυτικές μονάδες κρούσεως, αλλά αποστέλλει πλοίο ακτοφυλακής. Έτσι επιδεικνύουν διάθεση μη κλιμάκωσης της έντασης του προηγούνου διαστήματος, αλλά και αποφασιστικότητας καθώς το Hamilton (εκτόπισμα 4.500 τον, μήκος 127μ.) διαθέτει μεν ελαφρύ οπλισμό, μέσα αυτοπροστασίας, αλλά και ηλεκτρονικούς αισθητήρες, ενώ μεταφέρει και συνδυασμό ελικοπτέρων και UAVs.

Γιάννης Ντουνιαδάκης
υποναύαρχος ΠΝ ε.α

Δείτε ακόμα...