Η ΝΑΤΟική Άσκηση «Defender Europe 21»

Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση με συμμετοχή και της χώρας μας, η κολοσσιαία ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Defender Europe 21». Πρόκειται για μια γιγαντιαία «πρόβα πολέμου», για την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κομβικό σημείο άφιξης και ανασυγκρότησης και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Έβρου καιγια την μετακίνηση των δυνάμεών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προς τις χώρες προορισμού τους, για τους επόμενους μήνες.

Οι δραστηριότητες DEFENDER-Europe 21 ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα (Μάρτιο) ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και θα εξελίσσονται έως και τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό το «www.alt.gr», ανακοινώνει σήμερα τη δημιουργία και τήρηση ενός «ημερολογίου» εξέλιξης αυτών των επιθετικών δραστηριοτήτων, που γεννούν τεράστιους κινδύνους τόσο για το λαό μας όσο και τους λαούς της περιοχής. Στο «ημερολόγιο» αυτό θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι εξελίξεις σχετικά με την πορεία και τα «επεισόδια» της άσκησης, θα αναδεικνύονται οι πραγματικές στοχεύσεις κάθε δραστηριότητας, αλλά και η εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτή καθώς και οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ειρήνη στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Γενικά για την Άσκηση

Η «DEFENDER-Europe», έχει καθιερωθεί πλέον σαν μια ετήσια, πολυεθνική, Αμερικανονατοϊκή άσκηση, υπό την ηγεσία του στρατηγείου των Αμερικανικών Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, με σκοπό κατά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, « …την οικοδόμηση στρατηγικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας, μεταξύ συμμάχων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ». Επί της ουσίας όμως, σκοπός της άσκησης θεωρείται η δοκιμή των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εναντίον της «απειλής» της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και των χωρών της Βαλτικής, με ενοποίηση σε κοινή επιθετική δράση, των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και χωρών εκτός ΝΑΤΟ.

Με βάση την αντίστοιχη άσκηση του περασμένου έτους, η «DEFENDER-Europe 21», περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό χωρών εκτός των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα διεξάγουν δραστηριότητες σε μια ευρύτερη περιοχή από ότι είχε υλοποιηθεί το 2020. Πάνω από 30.000 πολυεθνικές δυνάμεις, από 27 χώρες, θα πραγματοποιήσουν σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε περισσότερες από 30 περιοχές, που βρίσκονται σε δώδεκα διαφορετικές χώρες.

Χρονοδιάγραμμα Άσκησης

Φέτος, η «DEFENDER-Europe 21», θα περιλαμβάνει την υλοποίηση βασικών επιχειρησιακών επιθετικών κατευθύνσεων σε στεριά και θάλασσα, που συνδέουν επιχειρησιακά την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.  Τον Μάρτιο ως γνωστόν, υλοποιήθηκε κυρίως η φάση της μεταφοράς του στρατιωτικού εξοπλισμού και του προσωπικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Απρίλιο οι συμμετέχουσες μονάδες θα διασυνδεθούν επιχειρησιακά με αντίστοιχες δυνάμεις από τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιμέρους ασκήσεων, ενώ τον Ιούνιο η συνολική άσκηση θα ολοκληρωθεί με την αναδιάταξη δυνάμεων και εξοπλισμού με βάση τις ΗΠΑ.

Επιμέρους Ασκήσεις της «DEFENDER – Europe 21»

Το «DEFENDER-Europe 21» θα περιλαμβάνει αρκετές συνδεδεμένες μ’ αυτήν επιμέρους ασκήσεις, όπως:

  • «Swift Response» (αρχές έως μέσα Μαΐου). Θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιχειρήσεις στην Εσθονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 στρατιωτών από 11 χώρες.
  • «Immediate Response» (μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου). Θα περιλαμβάνει περισσότερους από 5.000 στρατιώτες, από 8 χώρες, θα εξαπλωθούν σε 31 περιοχές επιχειρήσεων, σε 12 διαφορετικές χώρες, για να πραγματοποιήσουν στο έδαφος πολεμικές επιχειρήσεις.  Παράλληλα θα δοκιμαστεί και η υλοποίηση στην πράξη των υπαρχόντων σχεδίων υπερπόντιου ανεφοδιασμού.
  • «Sabre Guardian» (μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου). Θα περιλαμβάνει περισσότερους από 13.000 στρατιώτες, από 19 χώρες. Θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις μάχης, αλλά και άμυνας από εναέριες και πυραυλικές επιθέσεις καθώς και εκκένωση απωλειών υγείας μεγάλης κλίμακας.
  • «Command Post Exercise» (Ιούνιος). Θα περιλαμβάνει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες. Αντικείμενο αυτής της άσκησης θα είναι η εξοικείωση των επιτελείων και των στρατιωτών, στη βελτίωση της δυνατότητας διοίκησης πολυεθνικών χερσαίων δυνάμεων, σε ένα κοινό και συνδυασμένο επιχειρησιακό περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων σε 104 χώρες, σε δύο ηπείρους.
Κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ στο πλαίσιο της Defender Europe

Επιπλέον Επιθετικές Δραστηριότητες

Το «DEFENDER-Europe 21», θα συμπεριλάβει επίσης δύο βασικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

  • «African Lion» (μέσα Μαΐου έως μέσα Ιουνίου). Αυτή θα είναι η πρώτη ετήσια εκπαιδευτική εκδήλωση της Αμερικανικής Αφρικανικής Διοίκησης, στην οποία σχεδόν 5.000 στρατιώτες, από περίπου 24 χώρες, θα εκπαιδεύσουν παροχή ιατρικής βοήθεια στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, θα εκτελέσουν ασκήσεις πραγματικής μάχης και θα διεξάγουν αεροπορικές και θαλάσσιες στρατιωτικές ασκήσεις. Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν κυρίως στο Μαρόκο.
  • «Steadfast Defender» (μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου). Αυτή η άσκηση εντάσσεται σε μια νέα σειρά ασκήσεων του ΝΑΤΟ, με το περιεχόμενό της να επικεντρώνεται στην υπερατλαντική ενίσχυση της Ευρώπης, δοκιμάζοντας την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται γρήγορα στο πλήρες φάσμα των στόχων του. 

Οι συναφείς αυτές ασκήσεις, δεν συνδέονται άμεσα με το «DEFENDER-Europe 21», αλλά μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους συμμετέχοντες ή και εξοπλισμό ή και οπλικά συστήματα και πραγματοποιούνται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Η μεγάλης κλίμακας μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού για αυτές τις ασκήσεις, συνεπάγεται εκτεταμένη συμμετοχή και συνεισφορά προσωπικού, μέσων και υποδομών από καθένα από τα κράτη υποδοχής.

Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α., βουλευτής του ΚΚΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...