Η Νορβηγία αναβαθμίζει το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού

Πολεμικό Ναυτικό Νορβηγίας - Φρεγάτα Roald Amundsen (F311)-πλοίο
Φώτο Αρχείου / Πολεμικό Ναυτικό Νορβηγίας – Φρεγάτα Roald Amundsen (F311) / Πηγή: forsvaret.no

Η Νορβηγία θα αναβαθμίσει το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού από αύριο 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρα, αποδίδοντας την απόφαση αυτή, στη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει ανιχνευθεί καμία ευθεία απειλή κατά της χώρας του.

«Δεν έχουμε σήμερα κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θέλει να σύρει την Νορβηγία ή άλλη χώρα απευθείας στον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά αναγκαίο για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την επιφυλακή τους», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα μειώσουν τον χρόνο της εκπαίδευσης και θα αυξήσουν τον χρόνο των επιχειρησιακών υποχρεώσεων, ενώ η Home Guard, δύναμη ταχείας ανάπτυξης, θα διαδραματίσει ενεργητικότερο ρόλο, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Μπγιόρν Αριλντ Γκραμ.

Η πολεμική αεροπορία ανέβαλε την εκπαίδευση με τα F 35 στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμώντας να τα κρατήσει στην Νορβηγία, ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ερικ Κριστόφερσεν.

«Περιμένουμε ότι η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», είπε.

Η Νορβηγία ανέπτυξε τον Σεπτέμβριο τις στρατιωτικές της δυνάμεις για την φύλαξη των υπεράκτιων εγκαταστάσεών της και των χερσαίων υποδομών της μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Έχει δεχθεί επίσης την συνδρομή του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...