Η ντροπή μέσα στα Πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο Πειραιά
Πηγή: Eurokinissi

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί τμήμα του δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι μία ανωμαλία, η ορθόδοξη εξαίρεση στους δυτικούς οργανισμούς. Ουδέποτε υπήρξε εύκολος εταίρος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και μάλιστα τους έχει δημιουργήσει προβλήματα».

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραπλανητικά πράγματα που διδάσκονται στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Samuel Huntington, «Η θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών». Μεταξύ άλλων μέσα στο βιβλίο του, προσπαθώντας να δικαιολογήσει και να στηρίξει την αστική τάξη, ο Huntington παρουσιάζει ότι το ζήτημα του πολέμου και της σύγκρουσης, είναι θέμα πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάλυση του αναφέρει τέσσερις «βασικούς», για αυτόν, λόγους για τους οποίους δημιουργείται μία σύγκρουση:

– Διαφορές πολιτισμικές. Κατά βάση λόγω ιστορίας, γλώσσας, κουλτούρας και θρησκείας.

– Όσο μειώνεται η επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών, τόσο αυξάνεται η καχυποψία.

– Το έθνος-κράτος αποδυναμώνεται ως ταύτιση και οι άνθρωποι αποχωρίζονται τις τοπικές τους ταυτότητες.

– Ο συμβιβασμός σε πολιτισμικά χαρακτηριστικά είναι πιο δύσκολος από ότι σε πολιτικά ή οικονομικά.

Μία τέτοια ανάλυση θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη από έναν άνθρωπο που οι μελέτες του βασίζονταν στην ανάλυση στρατιωτικής-πολιτικής κυβέρνησης και η απειλή που θέτει κατά των ΗΠΑ η μετανάστευση.

Είναι, τουλάχιστον, γελοίο το να μελετάται τέτοιο υλικό μέσα σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που διδάσκει στα παιδιά της εργατικής τάξης, που με τόσο κόπο κατάφεραν να κατακτήσουν μία θέση σε αυτό το αμφιθέατρο. Είναι γελοίο το να κάνουμε τα στραβά μάτια και να δεχόμαστε ότι ένας πόλεμος ή μία «σύγκρουση», όπως αναφέρεται, οφείλεται σε πολιτισμικές διαφορές. Το κεφάλαιο δεν κάνει διάκριση σε έθνος, θρησκεία, γλώσσα και ιστορία. Όπου βρει κέρδος κάνει τα πάντα για να το κατακτήσει. Με βασικό άξονα την εκμετάλλευση των εργατών. Κλέβοντας του δικαιώματα και ώρες από τον ελεύθερο του χρόνο, των οποίων το αποτέλεσμα δεν καρπώνεται.

Ο αντι-κομμουνισμός, βέβαια, δεν λείπει από την πολιτική του Πανεπιστημίου. Την ίδια στιγμή που ταυτίζουν το φασισμό και τον εθνικισμό με τον κομμουνισμό, προπαγανδίζουν τις προοπτικές ενός πιο δίκαιου συστήματος, του σοσιαλιστικού-κομμουνιστικού.

Αυτές οι καταστάσεις μόνο ντροπή θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Αποδεικνύεται ότι μέσα στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού είναι σάπια και η παιδεία. Οι φοιτητές χρειάζονται διδάσκοντες που θα τους ανοίξουν τους ορίζοντες με ολόπλευρη γνώση και όχι αυτή που θέλει να παρουσιάσει μια αστική κυβέρνηση. Χρειάζονται κάποιον να τους δείξει την αλήθεια πίσω από τα παιχνίδια των κεφαλαιοκρατών και όχι το ότι η Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί μέχρι και βάσεις του ΝΑΤΟ και εμπλέκει όλους του μηχανισμούς Άμυνας που διαθέτει σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, είναι ένα υποχείριο αθώο και αντιδραστικό σημείο αυτών των συμμαχιών.

Ήρθε ο καιρός να οργανώσουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε την αδικία την οποία βιώνουμε. Από το νηπιαγωγείο μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, μας αξίζει ένα καλύτερο σύστημα παιδείας. Ένα σύστημα που θα βασίζεται στην εξέλιξη του ανθρώπου με πνευματική καλλιέργεια. Για να μπορεί να γίνεται καλύτερος κάθε μέρα. Όλα αυτά μόνο ένα σύστημα τα κατάφερε, με λαμπρό παράδειγμα τη Σοβιετική Ένωση, το σοσιαλιστικό.

Ζέπου Κατερίνα

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...