«Η νύχτα των Κρυστάλλων»

ΝΑΖΙ - Γερμανία - Η παλιά Συναγωγή στο Μόναχο, στην οδό Herzog Rudolfstrasse μετά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων»
Φώτο Αρχείου / Η παλιά Συναγωγή στο Μόναχο, στην οδό Herzog Rudolfstrasse μετά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» / Πηγή: WIKIPEDIA

Ο ήχος των τζαμιών  που έσπαγαν μέσα στη σιγή  της νύχτας, το  επίστρωμα από θραύσματα γυαλιών, που έμοιαζαν κρύσταλλα και κάλυψαν τους δρόμους,  έμελλε να δώσει το όνομα σε μια από τις πιο φρικτές σελίδες του Ναζισμού. Η  νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου του 1938, κατά τη διάρκεια της οποίας, η  ναζιστική Γερμανία και τα προσαρτημένα  σε αυτήν κράτη, εξαπολύουν κύματα βίαιων αντισημιτικών  Πογκρόμ, έμεινε στην Ιστορία ως η Kristallnacht ή η περιβόητη  «Νύχτα των Κρυστάλλων».

Η συναγωγή στην οδό Herzog Rudolfstrasse που καταστράφηκε την Kristallnacht (“Νύχτα των Κρυστάλλων”). Μόναχο, Γερμανία, Νοέμβριος 1938.

Ο Αδόλφος Χίτλερ βρίσκεται ήδη 5 χρόνια στην εξουσία. Τα σχέδια του Γ’  Ράιχ έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Ο αντισημιτισμός αποτελεί  ένα από τα μέσα  για τη χειραγώγηση  και υποταγή της Γερμανίας στο δόγμα του Ναζισμού.

Η αφορμή δόθηκε όταν στις 7 Νοεμβρίου 1938, ο 18χρονος  Γερμανοεβραίος  Χέρσεν Γκρίσπαλ δολοφονεί στο Παρίσι τον Γερμανό  διπλωμάτη, τον  Έρνστ Φον Ρατ. Ο νεαρός, εξοργισμένος, προφανώς θέλησε να εκδικηθεί επειδή η οικογένειά του είχε εξοριστεί από τη Γερμανία μαζί με άλλους 17.000 Πολωνοεβραίους. Η Πολωνία αρνείται να δεχθεί  Εβραίους στο έδαφός της και οι απελαθέντες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην μεθοριακή  ζώνη μεταξύ  Γερμανίας και Πολωνίας. Οι Ναζί στην  δολοφονία του διπλωμάτη,  βρίσκουν το πρόσχημα και  κατηγορούν συλλήβδην την Εβραϊκή κοινότητα. Ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς υποκινεί τα πογκρόμ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους Ναζί της «Παλιάς Φρουράς»  για την «Παγκόσμια Εβραιοσύνη» που είχε συνωμοτήσει για τη δολοφονία του διπλωμάτη. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Φύρερ ότι αν ξεσπάσουν αυθόρμητα αντιδράσεις δεν πρέπει να παρεμποδιστούν. Ο Γκέμπελς ουσιαστικά έδινε την εντολή  για την έναρξη των βιαιοπραγιών. Ο τρόμος του Ναζισμού εδραιώνει την παρουσία του με μια  αποφασιστική κίνηση σε μια παρτίδα που πρωταγωνιστεί ο θάνατος.

Έτσι, τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου η σκιά της σβάστικας πέφτει βαριά στις Εβραϊκές συνοικίες. Οι  Ναζί επιδίδονται σ ένα χωρίς προηγούμενο, ανελέητο κυνήγι, σπάζοντας καταστήματα, καίγοντας συναγωγές, καταστρέφοντας  εβραϊκά νεκροταφεία, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως μέχρι θανάτου ανθρώπους, ακόμη και μη Εβραίους που απλώς βρέθηκαν μπροστά στο αβυσσαλέο μίσος τους.

Εκατοντάδες συναγωγές και 7.500 καταστήματα καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν σε Γερμανία και Αυστρία, Σουδητία και Τσεχοσλοβακία. Δεκάδες Εβραίοι θανατώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες συνελήφθησαν, εξευτελίστηκαν, εκδιώχθηκαν  και οδηγήθηκαν  σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν η εκτίναξη μιας  αντισημιτικής στρατηγικής από την εκλογή του κόμματος των Ναζί το 1933, αλλά ταυτόχρονα η απαρχή ενός ασύλληπτα φρικώδους πογκρόμ κατά των Εβραίων.

Φώτο Αρχείου / Φρουροί των SS αναγκάζουν τους Εβραίους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Kristallnacht (“Νύχτας των Κρυστάλλων”), να διασχίσουν πεζοί την πόλη του Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία. Θεατές παρακολουθούν από το δρόμο και τα τείχη. Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία. 10 Νοεμβρίου 1938.

Πώς θα μπορούσε μια γερμανική κυβέρνηση να βιαιοπραγεί συστηματικά εναντίον του λαού της; Οι Γερμανοί Εβραίοι ήταν πλήρως ενσωματωμένοι και πατριώτες. Πολλοί αρνήθηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, ακόμη και όταν η κατάσταση άρχισε να γίνεται όλο και χειρότερη. «Είμαι Γερμανός και περιμένω τους Γερμανούς να επιστρέψουν. Έχουν χωθεί σε κάποιο λαγούμι κάπου» έγραφε ο Βίκτορ Κλέμπερερ στο ημερολόγιό του.

Μολονότι η  νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοέμβρη του 1938 είναι μια από τις πιο φρικτές και επονείδιστες στιγμές της ιστορίας, ουσιαστικά ήταν μόνον ο προάγγελος  που έδινε το σύνθημα για την εκκίνηση του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το τέρας του φασισμού δεν αναδύεται ξαφνικά στο κενό. Γεννάται, θρέφεται, αναπαράγεται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.  Συνδέεται  με το αστικό κράτος και αξιοποιείται  κατά το δοκούν σε κρίσιμες στιγμές ενάντια στη λαϊκή πάλη. Περισσότερα από 80 χρόνια από την αρχή εκδήλωσης του Ναζισμού, η δηλητηριώδης οσμή των κρεματορίων και των ομαδικών τάφων αναδύεται φρεσκαρισμένη κατά περίπτωση απ άκρου εις άκρον της γης, όπου υπαγορεύεται από τις επιταγές της καπιταλιστικής  Αγοράς.

ΝΑΖΙ - Γερμανία - Η παλιά Συναγωγή στο Άαχεν μετά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων»
Φώτο Αρχείου / Η παλιά Συναγωγή στο Άαχεν μετά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» / Πηγή: WIKIPEDIA

Η 9η Νοεμβρίου ορίστηκε ως η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού. Παράλληλα, η μέρα είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού.  Για να φθάσουμε στο μπόι του Ανθρώπου είναι καθήκον μας να γινόμαστε όλο και περισσότεροι σε ένα καθημερινό αέναο αγώνα ενάντια στο φασισμό που χωρίς σφυρί και δρεπάνι δεν νικιέται!

Πληροφορίες από Ριζοσπάστη,
encyclopedia.ushmm.org,
«Ο θάνατος της Δημοκρατίας», του Benjamin Carter Hett

Ρούλα Καραγιάννη

Δείτε ακόμα...