Η Ολλανδία δηλώνει ότι αναχαίτισε ρωσικά αεροσκάφη κοντά στην Πολωνία

Το μαχητικό αεροσκάφος F-35B Lightning II, της Lockheed Martin
Το μαχητικό αεροσκάφος F-35B Lightning II, της Lockheed Martin

Ένα ακόμη περιστατικό που δείχνει τον αυξημένο κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου που ενδεχομένως οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, όπου μαίνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με Ρωσία, σημειώθηκε τη Δευτέρα. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας δήλωσε χθες βράδυ πως δυο ολλανδικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αναχαίτισαν σχηματισμό τριών ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στην Πολωνία και τον συνόδευσαν ωσότου απομακρύνθηκαν από τον πολωνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αρχικά «άγνωστα» αεροσκάφη πλησίασαν τον «πολωνικό τομέα ευθύνης του NATO από το Καλίνινγκραντ», τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Μετά την αναγνώριση», διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για ρωσικό Ιλιούσιν IL-20M Coot-A (σ.σ. αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης), το οποίο «συνοδευόταν» από δυο καταδιωκτικά Σουχόι Su-27. «Δύο ολλανδικά F-35 συνόδευσαν τον σχηματισμό από κάποια απόσταση προτού παραδώσουν τη συνοδεία σε εταίρους του NATO».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας έχει κάνει γνωστό πως οκτώ ολλανδικά F-35 έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...