Η Ουγγαρία μπλόκαρε την επόμενη δόση της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ στο Κίεβο

Η Ουγγαρία δεν ενέκρινε την αποδέσμευση της επόμενης δόσης στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), επιβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα ερώτημα του πρακτορείου Reuters.

«Η Ουγγαρία δεν συμφωνεί με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τα άλλα υπάρχοντα εργαλεία, χρησιμοποιεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (EPF) αποκλειστικά για την Ουκρανία, καθώς αυτό δεν επιτρέπει να διοχετεύονται πόροι για να προωθούνται τα συμφέροντα της ΕΕ σε άλλες περιοχές», είπε ο εκπρόσωπος.

Ανέφερε ότι άλλες περιοχές όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια περιλαμβάνουν τα Βαλκάνια ή τη Βόρεια Αφρική. «Για την ουγγρική κυβέρνηση είναι κρίσιμο να διευκρινιστούν αυτά τα ζητήματα και γι’ αυτό δεν ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το EPF», πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει παράσχει συνολικά περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του EPF, ενός μηχανισμού που αποτελεί προκάλυμμα των ιμπεριαλιστικών αποστολών της ΕΕ.

Η Ουγγαρία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει διαφοροποιημένη στάση απέναντι στην Ρωσία, και μέχρι στιγμής δεν έχει παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...