Η Ουκρανία ενδέχεται να παραλάβει 800.000 οβίδες τις επόμενες εβδομάδες δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία ενδέχεται να παραλάβει «εντός μερικών εβδομάδων» τις 800.000 οβίδες πυροβολικού που αγοράστηκαν από τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Πράγας που χρηματοδοτήθηκε από έναν συνασπισμό 18 χωρών.

«Συγκεντρώσαμε το ποσό για να αγοράσουμε όλα» τα πυρομαχικά, είπε ο Πάβελ στους δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι αυτά τα χρήματα. «Αν δεν υπάρξουν σημαντικά προβλήματα, τα πυρομαχικά μπορεί να παραδοθούν στην Ουκρανία μέσα σε μερικές εβδομάδες», πρόσθεσε.

Σε συνεργασία με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ η Τσεχία βρήκε «μισό εκατομμύριο πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 30.000 οβίδες των 122 χιλιοστών» που ήταν διαθέσιμα σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, για να προχωρήσει στην αγορά τους χρειαζόταν να συγκεντρώσει 1,5 δισ. δολάρια (περίπου 1,38 δισ. ευρώ).

Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση οβίδων από το Κίεβο. Μεταξύ των χωρών που συνέβαλαν ήταν ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η ΕΕ είχε δεσμευτεί να παραδώσει στο Κίεβο 500.000 οβίδες πριν από τον Μάρτιο αλλά μόνο το 30% από αυτές έχει όντως παραδοθεί, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Παράλληλα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών. «Στέλνουμε αυτό που λείπει περισσότερο από την Ουκρανία. Ακούσαμε τα αιτήματα τους και συνεχίζουμε την υποστήριξη μας» είπε ο υπουργός ’Αμυνας, ’Αρβτιντας Ανουσάουσκας, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των βλημάτων που εστάλησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, dpa

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...