Η παρέμβαση της ΕΑΚΠ στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Στερεάς Ελλάδας

ΕΑΚΠ-logo

Η παρέμβαση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/10/2023.

Αναλυτικά:

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Στα πλαίσια της ενημέρωσης που έχουμε καθιερώσει μετά από το πέρας των διοικητικών συμβουλίων ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος, σας αναφέρουμε ότι υποβάλλαμε δύο θέματα στην προ ημερήσια διάταξη τα οποία συζητήθηκαν.

Το πρώτο 1ο Θέμα προ Ημερήσιας Διάταξης αφορούσε την πρόταση μας στο Δ.Σ. για την λήψη απόφασης στήριξης μέσο ανακοίνωσης η ψηφίσματος για άρση της απαράδεκτης και καταχρηστικής πειθαρχικής ποινής που επιβλήθηκεσε Αρχιπυροσβέστη του 2ου Πυρ/κου Σταθμού Θεσσαλονίκης και το 2ο Θέμα προ Ημερήσιας Διάταξης αφορούσε την απόφαση γραπτής παρέμβασης προς την Ομοσπονδία μας για άμεσες κινητοποιήσεις.

  • Για το πρώτο θέμα ως Ε.Α.Κ.Π. έχουμε κάνει δύο παρεμβάσεις προς τον Υπουργό. Θυμίζουμε σύντομα ότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος παρ’ ότι εκτέλεσε παράνομη διαταγή της διοίκησής του, να καθαρίσει τον χώρο της υπηρεσίας, να μαζέψει μπάζα από τεχνικές εργασίες ιδιωτικού συνεργείου μαζί με άλλους συναδέλφους, διαταγή η οποία δεν συνάδει με τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, στην συνέχεια εξέφρασε την άποψη του για τις ενέργειες αυτές σύμφωνα και με το συνταγματικά κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμά του (παρ. 2, αρ. 20, Συντάγματος). Αυτή υπήρξε και η πραγματική αιτία για την οποία ο συνάδελφος κλήθηκε σε απολογία και τελικώς τιμωρήθηκε.

Η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική στο να τον στηρίξουν, τόσο από το προεδρείο της Ένωσης της ΔΑΚΥΠΣ, όσο και από τις άλλες παρατάξεις Α.Π.Π.Σ.Ε. και Α.Ε.Π.Π.. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι για άλλη μια φορά με την στάση τους έγιναν συνένοχοι για το απαράδεκτο δεδομένο που θα διαμορφωθεί στις τάξεις του Π.Σ.. Θα μας μεταφέρει σε καταστάσεις του παρελθόντος που καλούνταν οι πυροσβέστες να εκτελούν χωρίς πολλά – πολλά κάθε παράνομη διαταγή που θα είναι ξένη προς την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Π.Σ. ώστε να εξυπηρετηθούν διαφορά συμφέροντα και σκοπιμότητες!

Με φθηνές δικαιολογίες όπως ότι είναι «εσωτερική υπόθεση της υπηρεσίας, δεν αφορά εμάς αλλά την Ένωση της Κ. Μακεδονίας» αποφύγαν τον οποιοδήποτε σχολιασμό σχετικά με την ουσία των γεγονότων που είναι ότι, οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος διατάσσονται και σε εκτέλεση διαταγών που δεν έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντα του πυροσβέστη και τελικά τιμωρούνται όταν τολμήσουν να εκφράσουν την άποψη τους. Οι όλο και ποιο αυξημένες αρμοδιότητες που μας αναθέτουν κάθε χρόνο είναι συνέπεια της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Ως συνδικαλιστικά όργανα θα έπρεπε να στηρίξουν τον συνάδελφο για την άδικη πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε ώστε να ελεγχθεί η όποια ευθύνη της διοίκησής του για την παράνομη διαταγή που έδωσε και να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

  • Για το 2ο θέμα η απόφαση που πάρθηκε ήταν ομόφωνη, να σταλεί έγγραφη παρέμβαση από το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που να ζήτα την εξαγγελία για άμεσες κινητοποιήσεις. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ήταν η πίεση της παράταξής μας που έχει ασκηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε όλους τους συνάδελφους για τις δυσμενείς εξελίξεις που περιέρχεται ο κλάδος μας και που εκφράστηκε με τις 12 διαγραφές για την αδράνεια του προεδρείου μπροστά στα άλυτα εργασιακά μας προβλήματα.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Ως Ε.Α.Κ.Π. πιστεύουμε ότι με τις «Φθηνές δικαιολογίες» που επικαλείται το προεδρείο αδιαφορώντας για τον συνάδελφό μας από την Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά βάζει πλάτη στην άδικη ποινή. Συνένοχες σ’ αυτό είναι και οι άλλες παρατάξεις, που στηρίξαν με την σιωπή τους. Σ’ αυτές τις συνθήκες, η αλληλεγγύη στον διωκόμενο πυροσβέστη και ο αγώνας ενάντια στην αυταρχική συμπεριφορά των διοικήσεων είναι επιτακτική ανάγκη και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία!

Τέλος πρέπει να πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις και να μην μείνουν στα χαρτιά. Γιατί οι εξελίξεις που έρχονται θα είναι ραγδαίες τόσο για τα εργασιακά μας δικαιώματα όσο και για την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία γενικότερα.Η στρατηγική που ήδη εφαρμόζεται αφορά την περαιτέρω απεμπλοκή της ευθύνης του κράτους για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία και το πέρασμα αυτών των αρμοδιοτήτων στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή και την περιουσία του λαού και του φυσικού πλούτου της χώρας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας στρώνεται το έδαφος για να εισχωρήσουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι Μ.Κ.Ο. και οι εθελοντές, που αναπόφευκτα η πλήρης εφαρμογή του θα φέρει μετατάξεις και απολύσεις εποχικού αλλά και μόνιμου προσωπικού στο Π.Σ..

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...