Η περίπτωση του ΚΕΕΔ στο Μ. Πεύκο φανερώνει την πραγματικότητα για χιλιάδες στρατιώτες

Από την επίσκεψη του Αλ. Στεφανή στην κατάταξη στο ΚΕΕΔ της σειράς Σεπτεμβρίου 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό πλήρους απουσίας μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας των νεοσύλλεκτων από τον κορονοϊό στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων(ΚΕΕΔ), στο Μεγάλο Πεύκο.

Η περίπτωση του ΚΕΕΔ στο Μ. Πεύκο φανερώνει ποια είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους σε όλη τη χώρα.

Στους θαλάμους οι νεοσύλλεκτοι κοιμόντουσαν 50 άτομα μαζί, γεμίζοντας όλες τις κουκέτες πάνω – κάτω, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Η κατάσταση αυτή, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγούσε στη διασπορά του κορονοϊού στους νεοσύλλεκτους, όπως και έγινε.

Όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα περιστατικά με συμπτώματα, τους έγινε rapid test και μπήκαν σε καραντίνα χωρίς μοριακό διαγνωστικό τεστ, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Διενεργήθηκε rapid test, όχι όμως σε όλο το θάλαμο που οι φαντάροι κοιμόντουσαν ασφυκτικά κοντά, πήγαιναν στις ίδιες τουαλέτες και έτρωγαν δίπλα δίπλα, αλλά μόνο σε όσους η Διοίκηση προσδιόριζε με τον όρο «στενές επαφές».

Συνολικά 12 στρατιώτες βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό και μπήκαν σε καραντίνα σε θάλαμο. Άλλοι 20 οδηγήθηκαν σε άλλο θάλαμο, ως στενές επαφές υπό παρακολούθηση. Στο χώρο που τοποθετήθηκαν οι νοσούντες από κορονοϊό, λειτουργούσαν δύο τουαλέτες και στα λουτρά υπήρχε μόνο κρύο νερό για να κάνουν μπάνιο. Χωρίς τη διενέργεια μοριακού test, με μία παρακεταμόλη στο χέρι και με την επίσκεψη από οδοντίατρο οπλίτη(!) παρέμεναν χωρίς καμία ενημέρωση. Παρότι ένας από τους στρατιώτες ανέβασε 39 βαθμούς πυρετό, γιατρός τους επισκέφθηκε μόνο μία φορά.

Το πιο επικίνδυνο είναι πως δεν υλοποιήθηκε τίποτα απολύτως από τις οδηγίες που δίνονται από γιατρούς σε όσους νοσούν από κορονοϊό, όπως χορήγηση βιταμινών C και D, πολύ καλή διατροφή. Τις δύο πρώτες μέρες τους σίτισαν με αρακά, ενώ την τρίτη μέρα που είχε κοκκινιστό μοσχάρι με ρύζι, στους νοσούντες στρατιώτες έφτασε μόνο το ρύζι. Ούτε νερό δεν τους πήγαιναν, με αποτέλεσμα να πρέπει να πηγαίνουν μόνοι τους στο αυτόματο μηχάνημα να παίρνουν.

Η μόνη επίσκεψη που δεχόντουσαν ήταν από ορισμένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που όπως πέρναγαν απέξω τους αράδιαζαν «εξυπνάδες δημοτικού», προσπαθώντας να καλύψουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης στο ΚΕΕΔ. Όταν οι στρατιώτες ζήταγαν ενημέρωση για την κατάστασή τους, τους έλεγαν πως θα έπρεπε κανονικά να φροντίζουν κάθε πρωί να είναι ντυμένοι κανονικά με τα προβλεπόμενα ρούχα, «γιατί είναι στρατός, τι το περάσατε;», παρότι βρισκόντουσαν εσώκλειστοι σε καραντίνα.

Η ανευθυνότητα της συγκεκριμένης διοίκησης ξεπέρασε κάθε όριο όταν μετά τη χθεσινή και σημερινή ορκωμοσία έστειλαν τους νεοσύλλεκτους στα σπίτια τους χωρίς τη διενέργεια διαγνωστικού test, με κίνδυνο να διαδώσουν τον κορονοϊό και στα σπίτια τους. Όσο για τους νοσούντες, αφού έφυγαν όλοι, τους είπαν πως όσοι επιθυμούν μπορούν να φωνάξουν τους δικούς τους να τους πάρουν, να κάνουν καραντίνα στο σπίτι τους με κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορονοϊό στις οικογένειές τους.

Παρέμβαση από το ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε παρέμβαση στον υπουργό Άμυνας.  Ο κ. Παφίλης έθεσε στον Υπουργό, το ζήτημα της έλλειψης μέτρων προστασίας των στρατευμένων από τον κορονοϊό στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Μεγάλο Πεύκο.

Επίσης, ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), όπου εκφράστηκε η ανησυχία του ΚΚΕ, για τα ελλιπή μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις περιορισμένες δυνατότητες που παρέχει στις διοικήσεις, για να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία τόσο για τους στρατευμένους όσο και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για το θέμα η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή σχετική Ερώτηση.

Δείτε ακόμα...