Η Πολωνία μεγαλώνει το «πάτημά» της στη δυτική Ουκρανία

Σε μια ακόμη κίνηση που μεγαλώνει το «πάτημά» της στη δυτική Ουκρανία και «κοιτάζει μακριά», μετά τον όποιο «τερματισμό» ή «πάγωμα» της σύγκρουσης, φέρεται να προχωρά η Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Πολωνία επιδιώκει μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και προωθεί σχέδια καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης» με το Κίεβο – με έμφαση στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας – με κοινές περιπολίες στα σύνορα, κοινές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις κ.ά.

Η Μόσχα καταγγέλλει ανοιχτά τη Βαρσοβία ότι θέλει να προσαρτήσει το ουκρανικό τμήμα όπου βρίσκεται η Λβιβ, ωστόσο το βέβαιο είναι πως προσπαθεί να θέσει υπό την επιρροή της τη δυτική Ουκρανία, σε ανταγωνισμό μάλιστα με τη Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει τους επόμενους μήνες τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πρότυπά του για «το μέλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο, ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πολωνική εταιρεία «Lubawa SA» σχεδιάζει να συστήσει ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης για 600 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή Volyn της δυτικής Ουκρανίας.

Αυτό «θα φέρει τη Βαρσοβία στη σύγκρουση» με τη Ρωσία και θα σημάνει την «άμεση εμπλοκή της Πολωνίας στην ουκρανική σύγκρουση», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Με αυτόν τον τρόπο, η Πολωνία συνεχίζει την «υφέρπουσα επέκτασή» της σε ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι αυτά τα σχέδια στοχεύουν στην αύξηση των μελών της Πολωνικής Λεγεώνας Εθελοντών, «η οποία θα αναπτυχθεί με βάση το προαναφερθέν κέντρο».

«Στην πραγματικότητα, αυτή η λεγεώνα δημιουργείται για να σχηματίσει εποπτικές μονάδες για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των κυβερνητικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου στα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας», ανέφερε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...