Η Πολωνία παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ετοιμάζονται να παρατείνουν την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και για μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Τον Απρίλιο η ΕΕ είχε επιτρέψει σε πέντε κράτη-μέλη, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες.

Αυτό έγινε με στόχο την προστασία των εγχώριων αγροτικών συμφερόντων, που αντιδρούν σε αυτές τις εισαγωγές επειδή ρίχνουν τις τιμές στις δικές τους εγχώριες αγορές.

Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρατείνει μονομερώς την απαγόρευση, αν η ΕΕ δεν λάβει αντίστοιχη απόφαση παράτασης.

Αντίθετα η Βουλγαρία αποφάσισε σήμερα να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μετά την ημερομηνία λήξης της.

Η Σόφια «δεν στηρίζει» μια παράταση των περιορισμών, ορίζει ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία (124 ψήφους από 197 παρόντες βουλευτές) με πρωτοβουλία της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Το κείμενο κάνει λόγο για «αλληλεγγύη με την Ουκρανία» και την ανάγκη να «υπάρξει εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ευγνώμων προς τη Βουλγαρία η οποία «δίνει ένα παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών να επεκτείνουν τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών τροφίμων μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ήταν παράνομη και θα έβλαπτε τα κοινά οικονομικά συμφέροντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...