Η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό της για μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας, λέει ο αρχηγός του στρατού

Η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τους στρατιώτες της για μια ολοκληρωτική σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Καθώς εντείνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, τα κράτη επιταχύνουν τις πολεμικές προετοιμασίες. Η Πολωνία έχει ανακοινώσει ότι αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ και έχει καλέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να φτάσουν τις δαπάνες τους στο 3% του ΑΕΠ.

«Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση, όχι για μια ασύμμετρου τύπου σύγκρουση» δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Βίσλαου Κούκουλα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός ’Αμυνας Πάβελ Μπέιτζντα δήλωσε ότι από τον Αύγουστο, ο αριθμός των στρατευμάτων που φρουρούν τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας θα αυξηθεί σε 8.000 από 6.000 που είναι σήμερα, ενώ μια πρόσθετη οπισθοφυλακή 9.000 ατόμων θα μπορεί να ενισχυθεί εντός 48 ωρών.

Τον Μάιο, η Πολωνία ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την «Ανατολική Ασπίδα», ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, το οποίο σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέχρι το 2028.

Η Βαρσοβία έχει αυξήσει φέτος τις αμυντικές της δαπάνες σε ποσοστό άνω του 4% της οικονομικής της απόδοσης ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Κούκουλα δήλωσε επίσης ότι το σημερινό υψηλό ενδιαφέρον των υποψηφίων να ενταχθούν στο στρατό θέτει ένα δίλημμα σχετικά με το αν θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι νεοσύλλεκτοι από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό σε βάρος της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδίως καθώς, όπως είπε, το ενδιαφέρον αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται απότομα από το 2027.

Το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων ανερχόταν σε περίπου 190.000 άτομα στο τέλος του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, εναέριων, ναυτικών, ειδικών δυνάμεων και δυνάμεων εδαφικής άμυνας. Η Πολωνία σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 300.000 στρατιώτες μέσα σε λίγα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...