Η Πολωνία σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία

Άρμα Leopard-2 του πολωνικού στρατού
Άρμα Leopard-2 του πολωνικού στρατού

Η Πολωνία σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία «στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού», δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος. Το Κίεβο έχει ζητήσει βαρέα στρατιωτικά οχήματα όπως το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, το οποίο θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

«Μια ίλη αρμάτων μάχης Leopard θα παραδοθεί στο πλαίσιο της οικοδόμησης του συνασπισμού», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. «Θέλουμε αυτό να είναι ένας διεθνής συνασπισμός».

Ο Πολωνός πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα στη Λβιβ. Τα τρία αυτά κράτη συγκροτούν το αποκαλούμενο «Τρίγωνο του Λούμπλιν».  Αναφερόμενος στις συνομιλίες των τριών προέδρων είπε ότι «θέλουμε έναν διεθνή συνασπισμό και αποφασίσαμε να συνεισφέρουμε το πρώτο πακέτο σε αυτόν τον διεθνή συνασπισμό: άρματα μάχης Leopard». 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε το Σάββατο ότι η Πολωνία δεν σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία χωρίς τον σχηματισμό ενός ευρύτερου συνασπισμού.

Η Πολωνία διαθέτει 126 άρματα μάχης Leopard 2A4 και 105 άρματα μάχης Leopard 2A5.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι παραμένει πεπεισμένος για την ανάγκη συντονισμού με τους συμμάχους για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει γνώση κανενός αιτήματος από τους συμμάχους της να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Tass

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...