Η Πολωνία ζητά να δοθούν στο Κίεβο περισσότεροι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς

Αμερικανικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Να παραδώσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία για να στοχεύσει «θέσεις εκτόξευσης και κέντρα διοίκησης», κάλεσε σήμερα  τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, εν μέσω ενός νέου κύματος ρωσικών και ουκρανικών επιθέσεων τις τελευταίες μέρες. Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να απαντήσουμε στην τελευταία επίθεση στην Ουκρανία με γλώσσα που ο Πούτιν καταλαβαίνει: Ενισχύοντας τις κυρώσεις ώστε να μην μπορεί να φτιάξει νέα όπλα με λαθραία ανταλλακτικά και δίνοντας στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα του δώσουν τη δυνατότητα να καταστρέψει εγκαταστάσεις εκτόξευσης και κέντρα διοίκησης», σημείωσε ο Σικόρσκι.

Την προηγούμενη μέρα και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε καλέσει τους Δυτικούς «εταίρους» της Ουκρανίας να απαντήσουν στα νέα ρωσικά χτυπήματα «επιταχύνοντας την προμήθεια πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας, μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παντός τύπου, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με βεληνεκές άνω των 300 km».

Η Πολωνία είναι από τους πιο μεγαλύτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, με τη νέα κυβέρνηση στη Βαρσοβία να δηλώνει ότι θα εντείνει την πολιτική υποστήριξη. Τον Δεκέμβρη ο Πολωνός ΥΠΕΞ επέλεξε την Ουκρανία για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, όπου είπε ότι η Δύση πρέπει να «κινητοποιήσει» την οικονομία της για να εξοπλίσει την Ουκρανία.

Η Νορβηγία στέλνει F-16 για εκπαίδευση Ουκρανών

Η Νορβηγία θα στείλει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Δανία προκειμένου να συμβάλει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση του αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.

Το Κίεβο ζητάει από πέρυσι να παραλάβει F-16 για να ενισχύσει την ουκρανική πολεμική αεροπορία στον πόλεμο με τη Ρωσία, και η Νορβηγία έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τη Δανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες στη δωρεά των αεροσκαφών αυτών. Η νορβηγική πολεμική αεροπορία έχει αντικαταστήσει τα δικά της F-16 με το νεότερο μοντέλο, το F-35.

Η Νορβηγία έχει στείλει ήδη δέκα εκπαιδευτές στη Δανία προκειμένου να συνδράμουν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός Αμυνας, Μπιορν Αρίλντ Γκραμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...