Η πυροπροστασία στην Αιτωλοακαρνανία στην κλίνη του Προκρούστη

Πυροσβέστες σε πυρκαγιά
Φωτό αρχείου

Η σημερινή κυβέρνηση με αμείωτη ένταση συνεχίζει το καταστρεπτικό έργο των προκατόχων της βάζοντας εμπόδια για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πυρασφάλειας που θα μπορεί να διασφαλίζει την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας καθώς και το δασικό πλούτο της χώρας μας.

Η ψήφιση του νόμου 4662/2020 και η ψευδεπίγραφη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος μαζί με μια σειρά άλλων προγενέστερων διατάξεων διαμορφώνουν ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό τρόπο ανάπτυξης του μηχανισμού της πυροπροστασίας.

Στο Πυροσβεστικό Σώμα ιδρύονται νέες δομές που είναι αδύνατο να στελεχωθούν με την υπάρχουσα δύναμη. Η εφαρμογή του νέου κανονισμού μεταθέσεων που προβλέπεται από το συγκεκριμένο νομοθέτημα δίνει τη δυνατότητα για μαζικό ξεσπίτωμα εκατοντάδων πυροσβεστών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τομείς που δραστηριοποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η Fraport, οι εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων κ.α. χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις για την κάλυψη των αντίστοιχων κενών οργανικών θέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποσάθρωση της πυροπροστασίας ολόκληρων περιοχών της χώρας.

Fraport - Τσίπρας
Φώτο Αρχείου / Στελέχη της Fraport σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα το 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Το σύστημα πυρασφάλειας που θέλουν να εφαρμόσουν αποτυπώνεται και από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ο παραπάνω νομός είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας με πληθυσμό 224.429 κατοίκους και με αυξημένο αριθμό συμβάντων αφού για την τελευταία πενταετία εκδηλώθηκαν κατά μέσο όρο κάθε έτος 535 αστικές πυρκαγιές, 427 δασικές πυρκαγιές και 483 παροχές βοηθείας.

Κατά τις τακτικές μεταθέσεις του 2020 από τους 220 περίπου μόνιμους πυροσβέστες που υπηρετούσαν στο νομό καταμεσής της αντιπυρικής περιόδου μετατέθηκαν οι 42 Η αναπλήρωση έστω και μέρος αυτών (23 πυροσβέστες προβλέπεται να μετατεθούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας τον ερχόμενο Νοέμβριο) δεν έχει προβλεφθεί για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκ των πραγμάτων αδύνατη εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού, και όλα αυτά όταν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού καλούνται με την πρώτη πυρκαγιά που θα εκδηλωθεί στην Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία και Ιόνια Νησιά να συνδράμουν με σημαντικές δυνάμεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η εξέλιξη έφερε ντόμινο μετακινήσεων προσωπικού εντός του νομού που σε αρκετές περιπτώσεις η απόσταση μεταξύ της νέας υπηρεσίας που καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία απέχουν από τις μόνιμες κατοικίες τους ως και 90 χιλιόμετρα.

Το ότι δεν προβλέφθηκε έστω και υποτυπώδη κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας από τις τακτικές μεταθέσεις του 2020 δεν είναι τυχαίο γεγονός ούτε παράλειψη. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η πρόχειρη επικάλυψη των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό που υπάρχει στο Πυροσβεστικό Σώμα. Προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι κάνουν το καλύτερο για την προστασία του από πυρκαγιές, και άλλου είδους φυσικές καταστροφές. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η φύση των συμβάντων που καλείται να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι τέτοια που η αποτελεσματικότητα έγκειται στην άμεση προσβολή στον πρώτο χρόνο με όλες τις απαιτούμενες δυνάμεις.

Πυροσβέστες σε αστική πυρκαγιά
Φώτο Αρχείου / Πυροσβέστες σε αστική πυρκαγιά / Πηγή: Eurokinissi

Οι συνεχόμενες μετακινήσεις στην προκειμένη περίπτωση πυροσβεστικών δυνάμεων από το νομό Αιτωλοακαρνανίας προς άλλους νομούς και ταυτόχρονα η μετακίνηση άλλων όπως για παράδειγμα από την Ήπειρο προς την Αιτωλοακαρνανία για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει αποδειχθεί ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, το αντίθετο μάλιστα μπορεί να αποβούν μοιραίες αφού περιοχές ολόκληρες αποδυναμώνονται επιχειρησιακά. Επιπλέον η τακτική αυτή λειτουργεί ανασταλτικά γιατί ήδη το πυροσβεστικό προσωπικό είναι καταπονημένο από τα εξαντλητικά ωράρια και τις συνεχόμενες με αμείωτη ένταση επιφυλακές με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά του αλλά και την αποτελεσματικότητα του έργου του. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ελλείψεις προσωπικού δεν μπορούν να «μπαλωθούν» με «μερεμέτια» όπως οι μεταθέσεις και οι μετακινήσεις ώστε να μοιραζόμαστε τη «φτώχεια» μας κάθε φορά.

Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις σε προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα τόσο, όσο χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και άρτιο δίκτυο πυρασφάλειας που θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για όλη τη χώρα.

Ένας πυροσβέστης

Δείτε ακόμα...