Η Ρωσία αποχωρεί από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας

H Ρωσία έλαβε επίσημη απόφαση να αποχωρήσει από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σήμερα Τρίτη.

«Ως απάντηση στις εχθρικές ενέργειες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε μήνυμα στους απεσταλμένους των κρατών μελών του CBSS, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, καθώς και στη Γραμματεία του Συμβουλίου στη Στοκχόλμη, ενημερώνοντάς τους για την αποχώρηση της Ρωσίας από τον οργανισμό. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Βαλτικής Θάλασσας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι αυτή η απόφαση δεν θα επηρεάσει την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή.

«Οι προσπάθειες να απομακρύνουν τη χώρα μας από τη Βαλτική είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με υπεύθυνους εταίρους, θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις για βασικά ζητήματα ανάπτυξης της περιοχής της Βαλτικής, την κοινή μας κληρονομιά, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας.” πρόσθεσε το υπουργείο.

«Η κατάσταση στο Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας είναι εξευτελιστική. Τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου απέρριψαν τον ισότιμο διάλογο και τις αρχές βάσει των οποίων δημιουργήθηκε αυτή η περιφερειακή δομή της Βαλτικής και σταδιακά μετατρέπουν το Συμβούλιο σε όργανο αντιρωσικής πολιτική», αναφέρει το υπουργείο. «Λαμβάνονται παράνομες και μεροληπτικές αποφάσεις κατά παράβαση των κανόνων της συναίνεσης. Η Ρωσία έχει «απαγορευτεί» από τη συμμετοχή και τα έργα του Συμβουλίου, ενώ η Λευκορωσία έχει «ανασταλεί» από παρατηρητής».

Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι τα δυτικά κράτη έχουν «μονοπωλήσει το Συμβούλιο στους δικούς τους συγκυριακούς στόχους» και δεν διακρίνονται προοπτικές για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του Συμβουλίου, «βυθίζοντας πάντα στη ρωσοφοβία και τα ψέματα».

«Θεωρούμε άσκοπη και αντιπαραγωγική την περαιτέρω παρουσία της χώρας μας στο συμβούλιο. Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στη μετατροπή της οργάνωσης σε πλατφόρμα δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και δυτικής ματαιοδοξίας», κατέληξε η ανακοίνωση.

Πηγή: TASS

Δείτε ακόμα...