Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία ότι αρνείται συζήτηση για τη Μπούτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία θα επιμείνει στη διεξαγωγή συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα για την «προβοκάτσια στη Μπούτσα», παρά τις προσπάθειες της Βρετανίας να αρνηθεί να οργανώσει τη συνάντηση, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολυάνσκι.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς και να συνειδητοποιήσει, αλλά η βρετανική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μόλις ξεκίνησε, προσπαθεί να μας αρνηθεί το δικαίωμά μας να ζητήσουμε ξεχωριστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την τρομερή ουκρανική προβοκάτσια στην Μπούτσα. Ζητήσαμε την 4η Απριλίου συνάντηση στις 3 μ.μ. (22.00 ώρα Μόσχας), 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση (την Τρίτη) σε πλήρη συμμόρφωση με τον εσωτερικό κανονισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Ντ. Πολυάνσκι στο κανάλι του στο Telegram.

«Θα επιμείνουμε να γίνει η συνάντηση τη Δευτέρα, όπως ζητήθηκε», είπε ο διπλωμάτης.

Ανέφερε ακόμα πως «είμαστε συγκλονισμένοι από την κλίμακα και τη βαναυσότητα της σκηνοθεσίας που οργανώθηκε στη Μπούτσα» και πρόσθεσε ότι  «οι σημερινοί Ουκρανοί νεοναζί είναι απόλυτα πιστοί στην παλιά ναζιστική σχολή προβοκάτσιας του Γκέμπελς και προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη στη Ρωσία». Υποστήριξε ότι «υπάρχουν εντυπωσιακές ασυνέπειες και λάθη στην παραγωγή» και ότι «ήδη έχει διαψευστεί στο Διαδίκτυο».

Ο Πολυάνσκι πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαδικαστικές δικαιολογίες για να απορρίψουν τη ρωσική πρωτοβουλία επειδή μια άλλη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη για ένα ευρύτερο θέμα. «Προφανώς θέλουν να μην το αναφέρουμε ξεχωριστά γιατί θα προκαλούσε ζημιά στη φήμη στις δυτικές χώρες που έχουν ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία για δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα. Αλλά δεν θα λειτουργήσει και ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια», είπε.

Βρετανία: Να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να ανασταλεί. «Δεδομένων των ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για ομαδικούς τάφους και αποτρόπαιες σφαγές στην Μπούτσα, η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε στο Twitter. «Η συμμετοχή της Ρωσία πρέπει να ανασταλεί», είπε.

Νωρίτερα, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα την Πολωνία για να ζητήσει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο της. «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη δείξει ότι λαμβάνει στα σοβαρά την διπλωματία. Μια σκληρή προσέγγιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τους συμμάχους μας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ουκρανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις», είπε η Τρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tass

Δείτε ακόμα...