Η Ρωσία πουλάει στην Κίνα μερίδια που διαθέτει σε ορισμένα κοιτάσματα ουρανίου του Καζακστάν

Το ορυχείο Ουρανίου Zarechnoye στο Καζακστάν

Η εταιρεία πυρηνικών πόρων του Καζακστάν Kazatomprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική Rosatom πωλεί σε εταιρείες κινεζικών συμφερόντων τα μερίδια που διαθέτει σε ορισμένα κοιτάσματα ουρανίου που οι δύο όμιλοι είχαν αναπτύξει από κοινού.

Η Kazatomprom είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο και διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα. Το 2023 αντιπροσώπευε το 20% της παγκόσμιας πρωτογενούς παραγωγής ουρανίου, αλλά δεν έχει δυνατότητες επεξεργασίας ουρανίου.

Η Rosatom είχε μερίδιο σε 6 από τα 14 κοιτάσματα της Kazatomprom, λαμβάνοντας μερίδιο της παραγωγής σε μια συμφωνία που περιέπλεκε τις πωλήσεις της καζακικής εταιρείας στη Δύση.

Η Kazatomprom, η οποία έχει επισημάνει στους επενδυτές της τους κινδύνους κυρώσεων που συνδέονται με τη Rosatom, δήλωσε ότι η μονάδα της Rosatom, Uranium One Group, πούλησε το 49,979% του μεριδίου της στο ορυχείο «Ζαρέτσνογιε» (Zarechnoye) στην SNURDC Astana Mining Company Limited, της οποίας ο τελικός δικαιούχος είναι η κρατική εταιρεία της Κίνας, State Nuclear Uranium Resources Development Company.

Η Uranium One Group αναμένεται επίσης να παραχωρήσει το 30% που διαθέτει στην κοινοπραξία Khorasan-U στην China Uranium Development Company Limited, ο τελικός δικαιούχος της οποίας είναι η China General Nuclear Power Corporation (CGN, China), αναφέρει στην ανακοίνωση της η Kazatomprom.

Η Kazatomprom ανακοίνωσε ότι τα μερίδιά της θα παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ η Rosatom δεν προέβη άμεσα σε κανένα σχόλιο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ουρανίου του Καζακστάν. Μετά την πώληση του μεριδίου της Khorasan-U, η Rosatom θα εξακολουθεί να έχει μερίδια στα κοιτάσματα της Kazatomprom, με συνδυασμένα αποθέματα 255.000 τόνων. Αυτό περιλαμβάνει το κοίτασμα Budennovskoye (Μπουντιόνοφσκογιε), ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο η Rosatom απέκτησε στο πλαίσιο συμφωνίας που αποκαλύφθηκε το 2023.

Τα αποθέματα ουρανίου του «Ζαρέτσνογιε» ανέρχονταν σε περίπου 3.500 τόνους στις αρχές του 2024, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Kazatomprom.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...