Με τις μάχες στο μέτωπο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία να μαίνονται και τους σχεδιασμούς για αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, συνεχίζεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι για τη μοιρασιά της λείας, ενδεικτικό και αυτό του εύθραυστου και επικίνδυνου χαρακτήρα που θα έχει μια συμφωνία «ειρήνης», αν και όποτε επιτευχθεί, η οποία θα είναι συνέχεια του πολέμου και θα προετοιμάσει αναπόφευκτα την επόμενη ανάφλεξη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας μια μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από ρώσικα μέσα ενημέρωσης.
Η πρόταση του Βλ. Πούτιν τυπικά αφορά τη θέση που προβάλλει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση του Βλ. Ζελένσκι δεν είναι νόμιμη, καθώς η θητεία του ολοκληρώθηκε τον Μάη του 2024.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι έπειτα από τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης η οποία θα μπορούσε να είναι «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, χωρών της Ευρώπης και εταίρων μας», θα ήταν δυνατόν «να διεξαχθούν εκλογές και να έλθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα έχαιρε της εμπιστοσύνης του λαού», ώστε «να αρχίσουν συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης».
Αντιδρώντας στο σχόλιο αυτό, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ σημείωσε πως για τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας «αποφασίζουν οι Ουκρανοί βάσει του Συντάγματος της χώρας».
Μιλώντας σε μέλη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι Μουρμάνσκ, ο Βλ. Πούτιν ανέφερε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται σταθερά προς την επίτευξη των στόχων του πολέμου. «Σε όλη τη γραμμή επαφής, τα στρατεύματά μας διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία» των κινήσεων, είπε και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «επίμονα» και «με αυτοπεποίθηση» οδεύουν στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί.
Ως μέρος των «διευθετήσεων», η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είπε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έχουν συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων Ρωσίας – ΗΠΑ στο Ριάντ και θα συζητήσουν τη θέση της ρωσικής πλευράς. «Πρόκειται για μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι αμερικανικές», πρόσθεσε.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να διαμορφώνει το επόμενο, 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανέφερε το EUObserver, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες.