Η Ρωσία θα παρακολουθεί στενά τις ΝΑΤΟϊκές κινήσεις σε Φινλανδία – Σουηδία

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το ΝΑΤΟ σχεδίαζε εδώ και χρόνια την επέκταση του σε Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση ρωσικής εκπαιδευτικής οργάνωσης, ενώ πρόσθεσε πως πλέον η Ρωσία θα παρακολουθεί στενά τις ΝΑΤΟϊκές κινήσεις στις δύο χώρες.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της απόφαση των δύο χωρών να ενταχθούν στη λυκοσυμμαχία ο Λαβρόφ είπε πως «η Φινλανδία, η Σουηδία και άλλες ουδέτερες χώρες συμμετείχαν εδώ και χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έλαβε υπόψη τα εδάφη τους στον σχεδιασμό της κίνησής του προς τα ανατολικά».

«Για αυτόν τον λόγο βλέπουμε την απόφασή τους, για την οποία σίγουρα πίεσαν η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, ως μια γεωπολιτική κίνηση στο πλαίσιο του περιορισμού της Ρωσίας και της υλοποίησης των σχεδίων του ΝΑΤΟ να εξαπλώσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή της Αρκτικής», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν βλέπει λόγους για τους οποίους η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

«Παρεμπιπτόντως, ο Φινλανδός πρόεδρος και οι Φινλανδοί πρεσβευτές παντού έλεγαν ότι δεν βλέπουν απειλές από τη Ρωσία. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ πηγάζει από τις αλλαγές στην κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. Αλλά δεν υπάρχει λογική εδώ», είπε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία, δήλωσε, θα παρακολουθεί πώς το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα εδάφη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και θα «βγάλει τα συμπεράσματά της», είπε ο Λαβρόφ.

Δείτε ακόμα...