Η Ρουμανία επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα

Τμήμα του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία
Φώτο Αρχείου

Την επιθυμία του για μόνιμη παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρτσέλ Τσολάκου.

«Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμη παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία», επισήμανε ο Τσολάκου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες του σχετικά με την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους προανήγγειλε τη μόνιμη εγκατάσταση 4.000 γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία, χώρα η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Επικαλούμενος το σχέδιο αυτό, ο Τσολάκου είπε: «Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε μόνιμη παρουσία γερμανών στρατιωτών στο έδαφος της Ρουμανίας».

Η Ρουμανία συνορεύει με την Ουκρανία, όπου ο Τσολάκου εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.

Προς το παρόν, το Βερολίνο δεν εξετάζει σχέδια ανάπτυξης γερμανικών στρατευμάτων πέραν της Λιθουανίας.

Τον Απρίλιο του 2023, το ΝΑΤΟ διατηρούσε στη Ρουμανία δύναμη 1.500 στρατιωτών, οι περισσότεροι εξ αυτών Γάλλοι.

Το αεροδρόμιο «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου», κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποιείται ως αεροπορική βάση από τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...